IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Дослідження вмісту важких металів у молоці як елемент реалізації системи НАССР

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Буяльська, Н. П.
dc.contributor.author Денисова, Н. М.
dc.contributor.author Купчик, О. Ю.
dc.contributor.author Прус, Т. І.
dc.date.accessioned 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.accessioned 2017-10-29T19:56:32Z
dc.date.available 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.available 2017-10-29T19:56:32Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/15272
dc.description Буяльська, Н. П. Дослідження вмісту важких металів у молоці як елемент реалізації системи НАССР / Н. П. Буяльська, Н. М. Денисова, О. Ю. Купчик, Т. І. Прус // Технічні науки та технології. – 2017. – № 2 (8). – C. 179-187. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Несприятлива екологічна ситуація, що нині склалася в Україні, негативно впливає на якість та безпеку сільськогосподарської, в тому числі молочної, продукції. Екологічно забруднені молочні продукти негативно впливають на здоров’я людини, адже саме молоко входить до складу багатьох рецептур, особливо дитячого харчування. Постановка проблеми. Визначення концентрації важких металів у молоці та молочних продуктах, з огляду на їх загальнотоксичні, канцерогенні, тератогенні, ембріотоксичні властивості, є необхідною ланкою при реалізації системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) на підприємствах. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Вирішенню наукових та практичних питань, пов’язаних із моніторингом важких металів у довкіллі, накопиченню в кормах, воді, продукції тваринництва, розробці способів їх елімінації із організму, присвячені роботи багатьох відомих вчених та практиків. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на численні дослідження, в літературних джерелах відсутні систематичні відомості про вміст важких металів в молоці та молочній продукції та відомості про ризики, пов’язані з їх вживанням. Постановка завдання. Метою роботи було визначення вмісту важких металів, як одних з основних хімічних чинників небезпек при реалізації системи НАССР, в зразках молока та молочної продукції та на основі отриманих результатів проаналізувати ризики, спричинені надходженням важких металів до організму людини з молочної продукції. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології; № 2 (8)
dc.subject важкі метали en_US
dc.subject індивідуальний ризик en_US
dc.subject забруднення харчових продуктів en_US
dc.subject НАССР en_US
dc.subject вольтамперометричний аналіз en_US
dc.subject heavy metals en_US
dc.subject individual risk en_US
dc.subject food contamination en_US
dc.subject HACCP en_US
dc.subject voltammetric analysis en_US
dc.subject тяжелые металлы en_US
dc.subject индивидуальный риск en_US
dc.subject загрязнение пищевых продуктов en_US
dc.subject НАССР en_US
dc.subject вольтамперометрический анализ en_US
dc.title Дослідження вмісту важких металів у молоці як елемент реалізації системи НАССР en_US
dc.title.alternative Research of heavy metals content in milk as an element of the implementation of HACCP en_US
dc.title.alternative Исследование содержания тяжелих металлов в молоке как элемент реализации системы НАССР en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Urgency of the research. The unfavorable ecological situation existing in Ukraine negatively affects the quality and safety of agricultural products, including dairy products. Contaminated dairy products negatively affect human health, because it is milk that is a part of many recipes, especially of baby food. Target setting. Determination of the heavy metals concentration in dairy products, taking into account their mutagenic, carcinogenic, teratogenic, embryo-, gonadotoxic impact, is necessary in the implementation of HACCP system (Hazard Analysis and Critical Control Point). Actual scientific researches and issues analysis. The works of many scientists are devoted to the solution of issues related to the heavy metals monitoring in the environment, as well as the accumulation of heavy metals in feed, water, livestock products, and the development of the methods for their elimination. Uninvestigated parts of general matters defining. Despite of numerous researches, in the literature there are no systematic information about the heavy metals content in dairy products and information about the risks associated with their consumption. The research objective. The aim of the work was to determine the content of heavy metals (as one of the main chemical hazards during the implementation of HACCP system) in dairy samples and on the basis on the results obtained to analyze the risks caused by the entry of heavy metals. The statement of basic materials. The heavy metals content in the samples of whole milk from different districts of the Chernigov region and in the samples of pasteurized milk of different manufacturers was determined by the method of voltammetric analysis. Current standards do not take into account the actual level of food products consumption, therefore the average daily dose of heavy metals and the individual risk of death during consumption contaminated milk was calculated according to the methodology proposed by the Harvard Institute for International Development. Conclusions. A high hazard level is established for milk from the Menskiy district; relatively low – for the pasteurized milk of the manufacturer 1; for other samples – medium level. Measures to reduce the heavy metals content are proposed. en_US
dc.description.abstractalt2 Методом инверсионной вольтамперометрии определена концентрация тяжелых металлов (свинца, кадмия, цинка и меди) как опасных химических факторов при реализации системы НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) на пищевых предприятиях, в образцах молока цельного из разных районов Черниговской области и образцах молока пастеризованного, широко представленного в торговых сетях г. Чернигова и Черниговской области. Проведен анализ индивидуальных рисков смерти с учетом суточной дозы потребления и установлены уровни опасности при употреблении загрязненной тяжелыми металлами молочной продукции. Предложены меры по уменьшению содержания тяжелых металлов. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record