Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Буяльська, Н. П. | |
dc.contributor.author | Денисова, Н. М. | |
dc.contributor.author | Купчик, О. Ю. | |
dc.contributor.author | Прус, Т. І. | |
dc.date.accessioned | 2015-09-22T12:38:53Z | |
dc.date.accessioned | 2017-10-29T19:56:32Z | |
dc.date.available | 2015-09-22T12:38:53Z | |
dc.date.available | 2017-10-29T19:56:32Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/15272 | |
dc.description | Буяльська, Н. П. Дослідження вмісту важких металів у молоці як елемент реалізації системи НАССР / Н. П. Буяльська, Н. М. Денисова, О. Ю. Купчик, Т. І. Прус // Технічні науки та технології. – 2017. – № 2 (8). – C. 179-187. | en_US |
dc.description.abstract | Актуальність теми дослідження. Несприятлива екологічна ситуація, що нині склалася в Україні, негативно впливає на якість та безпеку сільськогосподарської, в тому числі молочної, продукції. Екологічно забруднені молочні продукти негативно впливають на здоров’я людини, адже саме молоко входить до складу багатьох рецептур, особливо дитячого харчування. Постановка проблеми. Визначення концентрації важких металів у молоці та молочних продуктах, з огляду на їх загальнотоксичні, канцерогенні, тератогенні, ембріотоксичні властивості, є необхідною ланкою при реалізації системи НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) на підприємствах. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Вирішенню наукових та практичних питань, пов’язаних із моніторингом важких металів у довкіллі, накопиченню в кормах, воді, продукції тваринництва, розробці способів їх елімінації із організму, присвячені роботи багатьох відомих вчених та практиків. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на численні дослідження, в літературних джерелах відсутні систематичні відомості про вміст важких металів в молоці та молочній продукції та відомості про ризики, пов’язані з їх вживанням. Постановка завдання. Метою роботи було визначення вмісту важких металів, як одних з основних хімічних чинників небезпек при реалізації системи НАССР, в зразках молока та молочної продукції та на основі отриманих результатів проаналізувати ризики, спричинені надходженням важких металів до організму людини з молочної продукції. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів: ЧНТУ | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки та технології; № 2 (8) | |
dc.subject | важкі метали | en_US |
dc.subject | індивідуальний ризик | en_US |
dc.subject | забруднення харчових продуктів | en_US |
dc.subject | НАССР | en_US |
dc.subject | вольтамперометричний аналіз | en_US |
dc.subject | heavy metals | en_US |
dc.subject | individual risk | en_US |
dc.subject | food contamination | en_US |
dc.subject | HACCP | en_US |
dc.subject | voltammetric analysis | en_US |
dc.subject | тяжелые металлы | en_US |
dc.subject | индивидуальный риск | en_US |
dc.subject | загрязнение пищевых продуктов | en_US |
dc.subject | НАССР | en_US |
dc.subject | вольтамперометрический анализ | en_US |
dc.title | Дослідження вмісту важких металів у молоці як елемент реалізації системи НАССР | en_US |
dc.title.alternative | Research of heavy metals content in milk as an element of the implementation of HACCP | en_US |
dc.title.alternative | Исследование содержания тяжелих металлов в молоке как элемент реализации системы НАССР | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.description.abstractalt1 | Urgency of the research. The unfavorable ecological situation existing in Ukraine negatively affects the quality and safety of agricultural products, including dairy products. Contaminated dairy products negatively affect human health, because it is milk that is a part of many recipes, especially of baby food. Target setting. Determination of the heavy metals concentration in dairy products, taking into account their mutagenic, carcinogenic, teratogenic, embryo-, gonadotoxic impact, is necessary in the implementation of HACCP system (Hazard Analysis and Critical Control Point). Actual scientific researches and issues analysis. The works of many scientists are devoted to the solution of issues related to the heavy metals monitoring in the environment, as well as the accumulation of heavy metals in feed, water, livestock products, and the development of the methods for their elimination. Uninvestigated parts of general matters defining. Despite of numerous researches, in the literature there are no systematic information about the heavy metals content in dairy products and information about the risks associated with their consumption. The research objective. The aim of the work was to determine the content of heavy metals (as one of the main chemical hazards during the implementation of HACCP system) in dairy samples and on the basis on the results obtained to analyze the risks caused by the entry of heavy metals. The statement of basic materials. The heavy metals content in the samples of whole milk from different districts of the Chernigov region and in the samples of pasteurized milk of different manufacturers was determined by the method of voltammetric analysis. Current standards do not take into account the actual level of food products consumption, therefore the average daily dose of heavy metals and the individual risk of death during consumption contaminated milk was calculated according to the methodology proposed by the Harvard Institute for International Development. Conclusions. A high hazard level is established for milk from the Menskiy district; relatively low – for the pasteurized milk of the manufacturer 1; for other samples – medium level. Measures to reduce the heavy metals content are proposed. | en_US |
dc.description.abstractalt2 | Методом инверсионной вольтамперометрии определена концентрация тяжелых металлов (свинца, кадмия, цинка и меди) как опасных химических факторов при реализации системы НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) на пищевых предприятиях, в образцах молока цельного из разных районов Черниговской области и образцах молока пастеризованного, широко представленного в торговых сетях г. Чернигова и Черниговской области. Проведен анализ индивидуальных рисков смерти с учетом суточной дозы потребления и установлены уровни опасности при употреблении загрязненной тяжелыми металлами молочной продукции. Предложены меры по уменьшению содержания тяжелых металлов. | en_US |