Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Бердар, М. М. | |
dc.date.accessioned | 2018-11-07T08:41:50Z | |
dc.date.available | 2018-11-07T08:41:50Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/17022 | |
dc.description | Бердар, М. М. Домінанти розвитку підприємств харчової промисловості України в умовах інституційних змін : автореф. дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.04 / М. М. Бердар. - Чернігів, 2018. - 43 с. | en_US |
dc.description.abstract | Дисертація є рукописом, у якому обґрунтовано теоретико-методологічні засади розроблено практичні рекомендації з формування домінантних складових розвитку підприємств харчової промисловості та управління процесами їх реалізації в умовах інституційних змін. Визначено сутнісні характеристики харчопродовольчого комплексу у складі переробної промисловості України та окреслено напрями гармонізації їх інтересів з іншими сферами економічної діяльності. У роботі розкрито теоретичні аспекти становлення впливу харчової промисловості на процеси суспільного відтворення та особливості управління розвитком цих підприємств в умовах ефектів та суперечностей трансформаційного періоду. Обґрунтовано методологічні підходи до оцінки розвитку підприємств харчової промисловості в сучасних умовах. Зокрема визначено чинники впливу на якісно нові зміни їх стану для забезпечення конкурентоспроможності за умов інституційних змін. Запропонована методика оцінки рівнів конкурентоспроможності вітчизняних підприємств з урахуванням посилення процесів глобалізації та зміни векторів інтеграційних процесів. Проаналізовано тенденції й динаміку розвитку підприємств харчової промисловості в умовах інституційних змін. Доведено, що динаміка виробництва харчових продуктів не відповідає наявному потенціалу вітчизняної економіки та обмежується низьким рівнем платоспроможного попиту населення. Особливо обмежені фінансові результати господарської діяльності демонструє харчова промисловість загалом та більшість підприємств, які обмежені в рамках дисертаційного дослідження. Цим обмежуються інвестиційні можливості суб’єктів господарювання до активізації відтворювальних процесів, не сприяє оздоровленню фінансового стану підприємств також їхня зовнішньоекономічна діяльність, оскільки чинники екзогенного й ендогенного характеру суттєво стримують позитивну динаміку експортно-імпортних операцій. У межах дослідження здійснено критеріальний вимір модернізаційного стану підприємств харчової промисловості та окреслено домінанти, які забезпечують активізацію цих процесів для запозичень структурних перетворень у вітчизняному промисловому комплексі. Підкреслено вадливу роль інновацій у активізації конкурентних переваг підприємств цієї сфери, особливо на ринках країн ЄС, що потребує поглиблення маркетингових досліджень на засадах консюмеризму, брендингу, запровадження світових стандартів якості продукції. Запропоновано стратегічні напрями розвитку підприємств харчової промисловості за умов реальних змін їх інституціонального середовища, особливо через реалізацію політики децентралізації владних повноважень, програмування активного імпортозаміщення, формування мережевих та кластерних формувань у агропромисловій, науково-технічній та освітянській сферах. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів : ЧНТУ | en_US |
dc.subject | домінанти розвитку | en_US |
dc.subject | інтеграційні процеси | en_US |
dc.subject | екзогенні та ендогенні фактори | en_US |
dc.subject | модернізація | en_US |
dc.subject | інноваційний розвиток | en_US |
dc.subject | фінансові можливості | en_US |
dc.subject | ресурсна компонента | en_US |
dc.subject | кластеризація | en_US |
dc.subject | інституційні зміни | en_US |
dc.subject | маркетинг | en_US |
dc.subject | брендинг | en_US |
dc.subject | доминанты развития | en_US |
dc.subject | интеграционные процессы | en_US |
dc.subject | экзогенные и эндогенные факторы | en_US |
dc.subject | модернизация | en_US |
dc.subject | инновационное развитие | en_US |
dc.subject | финансовые возможности | en_US |
dc.subject | ресурсная составляющая | en_US |
dc.subject | кластеризация | en_US |
dc.subject | институционные изменения | en_US |
dc.subject | dominant development | en_US |
dc.subject | integration processes | en_US |
dc.subject | exogenous and endogenous factors | en_US |
dc.subject | modernization | en_US |
dc.subject | innovation development | en_US |
dc.subject | financial capabilities | en_US |
dc.subject | resource component | en_US |
dc.subject | clustering | en_US |
dc.subject | institutional changes | en_US |
dc.subject | marketing | en_US |
dc.subject | branding | en_US |
dc.title | Домінанти розвитку підприємств харчової промисловості України в умовах інституційних змін | en_US |
dc.title.alternative | Доминанты развития предприятий пищевой промышленности Украины в условиях институционных изменений | en_US |
dc.title.alternative | Dominates of development of enterprises of the food industry of Ukraine in conditions of institutional changes | en_US |
dc.type | Autoreferat | en_US |
dc.description.abstractalt1 | Диссертация является рукописью, в которой обоснована теоретико-методологические положения и разработаны практические рекомендации по формированию доминантных составляющих развития предприятий пищевой промышленности Украины в условиях институционных изменений. В работе раскрыты теоретические положения, связанные с влиянием пищевой промышленности на процессы воспроизводства общественных систем, а такие особенности управления развитием предприятий этой сферы в условиях эффектов и противоречий трансформационного периода. Научное значение исследований заключается в обосновании методологических подходов к оценке конкурентоспособности предприятий пищевой промышленности Украины в условиях институционных изменений, обусловленных процессами глобализации, изменения интеграционного курса государства и просмотра модели управления на пространственном уровне. В работе проанализированы тенденции и динамика развития предприятий пищевой промышленности в трансформационный период и доказано, что объемы производства продуктов питания не соответствует потенциальным возможностям отечественной экономики и ограничивается низким уровнем покупательной способности населения, а также недостаточностью внутренних финансовых ресурсов предприятий для активизации инвестиционных процессов. В ходе исследования осуществлены критериальные измерения модернизационного состояния предприятий пищевой промышленности и очерчены доминанты активизации этих процессов с целью ускорения структурных преобразований в отечественном промышленном комплексе. Аргументировано доказана доминирующая роль инноваций у реализации конкурентных преимуществ предприятий этой сферы, особенно на рынках государств ЭС, что диктует необходимость углубления маркетинговых исследований, усиления роли брендинга, стандартизации и сертификации продукции. Определены стратегические направления развития предприятий пищевой промышленности в условиях реальных изменений институционной среды, обусловлены процессами децентрализации управленческой деятельности в направлении повышения роли органов местного самоуправления, программированием импортозамещения, развитием сетевых и кластерных формирований. | en_US |
dc.description.abstractalt2 | The dissertation is a manuscript, which substantiates theoretical and methodological principles. Practical recommendations for the formation of the dominant components of food industry development and management of the processes of their implementation in the context of institutional changes have been developed. The essential characteristics of the food and food industry within the processing industry of Ukraine are determined and directions of harmonization of their interests with other spheres of economic activity are outlined. The theoretical aspects of the food industry influence on the processes of public reproduction and peculiarities of the development of these enterprises in the conditions of the effects and contradictions of the transformation period are revealed in the paper. The methodological approaches to the estimation of the development of food industry in modern conditions are substantiated. In particular, the factors of influence on qualitatively new changes of their state to ensure competitiveness under the conditions of institutional changes have been determined. The method of estimation of competitiveness levels of domestic enterprises taking into account strengthening of globalization processes and changes of integration processes vectors is offered. Tendencies and dynamics of development of food industry in the conditions of institutional changes are analyzed. It is proved that the dynamics of food production does not meet the existing potential of domestic economy and is limited to the low level of solvent demand of the population. Particularly limited financial results of economic activity demonstrate food industry in general and most enterprises, which are limited in the framework of dissertation research. This is limited to investment opportunities of business entities to intensify the reproduction processes, does not promote the improvement of the financial condition of enterprises as their foreign economic activity, since the factors of exogenous and endogenous the positive dynamics of export-import operations significantly hinder the nature. Within the framework of the research the criterion dimension of modernization state of the food industry enterprises is carried out and the dominants are outlined, which provide the activation of these processes for borrowing structural transformations in the domestic industrial complex. The most emphasized role of innovations in enhancing the competitive advantages of enterprises of this sphere, especially in the markets of EU countries, which requires deepening of marketing researches on the basis of conformation, branding, adoption of world quality standards products. The strategic directions of the development of the food industry enterprises in the context of real changes in the institutional environment are determined, due to the processes of decentralization of management activities towards increasing the role of local governments, programming of import substitution, development of network and cluster formations. | en_US |