IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Математичне моделювання комплексних показників якості продуктів для ентерального харчування на етапах їх життєвого циклу

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Мотузка, Ю. М.
dc.contributor.author Ященко, Л. О.
dc.contributor.author Мотузка, О. М.
dc.date.accessioned 2019-05-14T10:48:25Z
dc.date.available 2019-05-14T10:48:25Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/17528
dc.description Мотузка, Ю. Математичне моделювання комплексних показників якості продуктів для ентерального харчування на етапах їх життєвого циклу / Ю. Мотузка, Л. Ященко, О. Мотузка // Технічні науки та технології. – 2018. – № 4 (14). – С. 223-229. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Тривале зберігання харчових продуктів завжди супроводжується втратами їхньої якості та кількості, зниженням харчової цінності, зміною органолептичних властивостей. Постановка проблеми. Для гарантування збереженості споживних властивостей продуктів для ентерального харчування протягом встановленого строку зберігання, важливим є здійснення математичного моделювання комплексних показників їхньої якості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проблемам моделювання якості харчових продуктів та питанням прогнозування їх збереженості присвячено наукові праці вчених I. Saguy, A. Martinus, VanBoekel, В. С. Гуця, О. А. Коваль та ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Перспективним при математичному моделюванні комплексних показників якості продуктів залежно від етапів життєвого циклу та температурних режимів є застосування кінетичного моделювання з урахуванням критичного параметра оптимізації. Постановка завдання. Метою роботи є здійснення математичного моделювання комплексних показників якості продуктів для ентерального харчування на етапах їх життєвого циклу. Виклад основного матеріалу. Визначали одиничні та групові показники органолептичних властивостей, фізико-хімічні показники, біологічну цінність при відносній вологості повітря 75±5% при трьох температурних режимах зберігання сумішей сухих для ентерального харчування. Встановлено, що при температурному режимі 20 ± 2 °С найбільші втрати якості продуктів за органолептичними показниками відбуваються на етапах їх транспортування; найбільші втрати якості за фізико-хімічними показниками – на етапах транспортування до місць реалізації та зберігання в місцях продажу та їх реалізації; найбільші втрати біологічної цінності – на етапах транспортування до місць реалізації, зберігання в місцях продажу та їх реалізації, транспортуванні та на етапі споживання. Висновки відповідно до статті. Таким чином, отримано математичні моделі залежності показників якості продуктів для ентерального харчування залежно від етапу їх життєвого циклу. Отримані дані застосовано при встановленні термінів придатності продуктів. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : ЧНТУ en_US
dc.subject математичне моделювання en_US
dc.subject продукти для ентерального харчування en_US
dc.subject комплексний показник якості en_US
dc.subject факторний аналіз en_US
dc.subject метод головних компонент en_US
dc.title Математичне моделювання комплексних показників якості продуктів для ентерального харчування на етапах їх життєвого циклу en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record