IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Оцінка технологічних властивостей ягід суниці садової

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Заморська, І. Л.
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:34:09Z
dc.date.available 2019-05-22T08:34:09Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/17602
dc.description Заморська, І. Л. Оцінка технологічних властивостей ягід суниці садової / І. Л. Заморська // Технічні науки та технології. – 2018. – № 2 (12). – С. 216-221. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Суниця садова – популярна ягідна культура, плоди якої високо цінуються як сировина для заморожування, виробництва консервів та споживаються у свіжому вигляді охолодженими. Постановка проблеми. Важливим завданням є дослідження технологічних властивостей ягід суниці, що істотно впливають на зміни маси ягід та їхню товарну оцінку під час зберігання, зумовлюють консистенцію консервів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Технологічні властивості ягід суниці формуються під час достигання під впливом генетичних особливостей сорту, абіотичних та агротехнологічних факторів, віку насаджень, черговості збирання врожаю та післязбиральної обробки. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Проте недостатньо висвітлено питання формування технологічних властивостей ягід суниці залежно від помологічного сорту, абіотичних факторів, віку насаджень та черговості збирання врожаю. Постановка завдання. Метою цієї роботи євстановлення технологічних властивостей, зокрема середньої маси, об’єму та густини ягід суниці садової сортів Русанівка, Фестивальна ромашка, Дукат, Хоней, Полка та Пегас. Виклад основного матеріалу. Досліджували технологічні властивості ягід суниці садової сортів Русанівка, Фестивальна ромашка, Дукат, Хоней, Полка та Пегас за досягнення ними споживної стадії стиглості залежно від віку насаджень та черговості збирання врожаю. Середня маса ягід суниці становила 6,9–15,1 г. Середній коефіцієнт варіації показника на рівні 12,9–13,4 % виявлено в ягодах сортів Полка та Русанівка, із середньою масою на рівні 7,3–10,0 г. Найвищі коливання мала середня маса ягід суниці сорту Хоней – 27,9 %. Дослідження середньої маси ягід суниці залежно від віку насаджень показали зниження рівня цього показника від найвищого в перший рік плодоношення до найнижчого наприкінці п’ятого року використання насаджень. Об’єм ягід суниці суттєво змінювався і залежав від сорту, віку насаджень та черговості збору врожаю. Істотно вищим цей показник за період досліджень був у ягодах суниці Дукат та Пегас –10,2 та 14,6 см3. Густина ягід суниці коливалася в межах від 0,8 до 1 г/см3. Ягоди суниці сорту Хоней мали значно нижчу густину проти інших – 0,8 г/см3. Висновки відповідно до статті. Встановлено, що технологічні властивості ягід суниці садової істотно зале-жать від сорту, віку насаджень та черговості збору ягід. Залежно від цих факторів середня маса ягід суниці ста-новила 6,9–15,1 г, об’єм – 5,5–13,3 см3, густина – 0,8–1,0 г/см3. У молодих насадженнях та в перші три збори вро-жаю вказані характеристики ягід значно кращі. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : ЧНТУ en_US
dc.subject технологічні властивості en_US
dc.subject середня маса en_US
dc.subject обсяг en_US
dc.subject щільність en_US
dc.subject суниця садова en_US
dc.title Оцінка технологічних властивостей ягід суниці садової en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record