Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Сиза, О. І. | |
dc.contributor.author | Тимкова, І. О. | |
dc.contributor.author | Савченко, О. В. | |
dc.contributor.author | Челябієва, В. М. | |
dc.date.accessioned | 2019-05-22T12:40:25Z | |
dc.date.available | 2019-05-22T12:40:25Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/17623 | |
dc.description | Сиза, О. І. Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії / О. І. Сиза, І. О. Тимкова, О. В. Савченко, В. М. Челябієва // Технічні науки та технології. – 2018. – № 1 (11). – С. 150-158. | en_US |
dc.description.abstract | Актуальність теми дослідження. За якісним та кількісним складом компонентів у харчових продуктах можна судити, наскільки вони натуральні й безпечні, який у них вміст вітамінів і мікроелементів, як змінюються властивості у процесі технологічної обробки. Постановка проблеми. Відомо, що на вміст вітаміну С значно впливають тривалість, спосіб зберігання овочів та фруктів та їх технологічна обробка. Для визначення якісного й кількісного складу харчових продуктів використовують методи газорідинної, йонообмінної або рідинної хроматографії високої роздільної здатності. При цьому незаслужено мало уваги надається застосуванню методу тонкошарової хроматографії (ТШХ). Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових публікаціях показано перспективність застосування методу тонкошарової хроматографії: для визначення супутніх простих цукрів у зразках пектину; при вивченні хімічного складу фармакологічних сполук і біологічних об'єктів; при визначенні антибіотиків у молоці і м’ясі тварин. Підкреслюється, що одним з важливих етапів у аналізі речовин є обов’язкове підтвердження одержаних результатів альтернативними аналітичними методами. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Аналіз публікацій показав, що нині метод ТШХ не отримав значного поширення для застосування в контролі якості харчових продуктів. Постановка завдання. На основі тонкошарової хроматографії, як доступного експрес-метода, показати ефективність контролю якості харчових продуктів і змін, які відбуваються в них при зберіганні та обробці. Викладення основного матеріалу. З використанням методу ТШХ досліджували стабільність вітаміну С при нагріванні й при дії оцтової кислоти (умови консервування), а також вміст вітаміну С у продуктах харчування, які вживаються найбільше після їх тривалого зберігання (лимон, яблуко, картопля, буряк) і можуть бути джерелом вітаміну С у зимово-весняний період. Дослідження, проведені йодометричним методом шляхом прямого титрування, показали задовільну збіжність з результатами, отриманими методом ТШХ. Висновки і пропозиції. Показано доцільність використання методу тонкошарової хроматографії для аналізу якісного й кількісного складу харчових продуктів. Метод відрізняється простотою виконання, невисокою вартістю, дозволяє одночасно досліджувати декілька проб речовин і може застосовуватись як експрес-метод. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів : ЧНТУ | en_US |
dc.subject | тонкошарова хроматографія | en_US |
dc.subject | експрес-метод | en_US |
dc.subject | контроль якості | en_US |
dc.subject | харчові продукти | en_US |
dc.title | Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії | en_US |
dc.type | Article | en_US |