IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сиза, О. І.
dc.contributor.author Тимкова, І. О.
dc.contributor.author Савченко, О. В.
dc.contributor.author Челябієва, В. М.
dc.date.accessioned 2019-05-22T12:40:25Z
dc.date.available 2019-05-22T12:40:25Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/17623
dc.description Сиза, О. І. Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії / О. І. Сиза, І. О. Тимкова, О. В. Савченко, В. М. Челябієва // Технічні науки та технології. – 2018. – № 1 (11). – С. 150-158. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. За якісним та кількісним складом компонентів у харчових продуктах можна судити, наскільки вони натуральні й безпечні, який у них вміст вітамінів і мікроелементів, як змінюються властивості у процесі технологічної обробки. Постановка проблеми. Відомо, що на вміст вітаміну С значно впливають тривалість, спосіб зберігання овочів та фруктів та їх технологічна обробка. Для визначення якісного й кількісного складу харчових продуктів використовують методи газорідинної, йонообмінної або рідинної хроматографії високої роздільної здатності. При цьому незаслужено мало уваги надається застосуванню методу тонкошарової хроматографії (ТШХ). Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових публікаціях показано перспективність застосування методу тонкошарової хроматографії: для визначення супутніх простих цукрів у зразках пектину; при вивченні хімічного складу фармакологічних сполук і біологічних об'єктів; при визначенні антибіотиків у молоці і м’ясі тварин. Підкреслюється, що одним з важливих етапів у аналізі речовин є обов’язкове підтвердження одержаних результатів альтернативними аналітичними методами. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Аналіз публікацій показав, що нині метод ТШХ не отримав значного поширення для застосування в контролі якості харчових продуктів. Постановка завдання. На основі тонкошарової хроматографії, як доступного експрес-метода, показати ефективність контролю якості харчових продуктів і змін, які відбуваються в них при зберіганні та обробці. Викладення основного матеріалу. З використанням методу ТШХ досліджували стабільність вітаміну С при нагріванні й при дії оцтової кислоти (умови консервування), а також вміст вітаміну С у продуктах харчування, які вживаються найбільше після їх тривалого зберігання (лимон, яблуко, картопля, буряк) і можуть бути джерелом вітаміну С у зимово-весняний період. Дослідження, проведені йодометричним методом шляхом прямого титрування, показали задовільну збіжність з результатами, отриманими методом ТШХ. Висновки і пропозиції. Показано доцільність використання методу тонкошарової хроматографії для аналізу якісного й кількісного складу харчових продуктів. Метод відрізняється простотою виконання, невисокою вартістю, дозволяє одночасно досліджувати декілька проб речовин і може застосовуватись як експрес-метод. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : ЧНТУ en_US
dc.subject тонкошарова хроматографія en_US
dc.subject експрес-метод en_US
dc.subject контроль якості en_US
dc.subject харчові продукти en_US
dc.title Ефективність контролю якості харчових продуктів методом тонкошарової хроматографії en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу