IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Використання йодовмісних добавок у виробництві хлібобулочних виробів оздоровчого призначення

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Буяльська, Н. П.
dc.contributor.author Воєдило, В. О.
dc.contributor.author Денисова, Н. М.
dc.date.accessioned 2019-09-17T08:08:54Z
dc.date.available 2019-09-17T08:08:54Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/18117
dc.description Буяльська, Н. П. Використання йодовмісних добавок у виробництві хлібобулочних виробів оздоровчого призначення / Н. П. Буяльська, В. О. Воєдило, Н. М. Денисова // Технічні науки та технології. - 2019. - № 2 (16). - С. 137-144. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Забезпечення населення йодом – одне з найважливіших завдань у багатьох країнах, у тому числі в Україні. Збагачення продуктів харчування йодом сприяє його вирішенню. Постановка проблеми. Збагачення хлібобулочних виробів йодом є перспективним напрямком. Однак воно все ще не має широко застосування через нестачу даних. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Проблемі дефіциту йоду присвячені роботи багатьох вітчизняних і закордонних учених. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Недостатньо вивчені питання ефективності застосування різних йодовмісних добавок і їх впливу на органолептичні й фізико-хімічні показники якості хлібобулочних виробів. Асортимент хлібобулочних виробів, збагачених йодом, вимагає подальшої розробки. Постановка завдання. Метою роботи було дослідження впливу йодовмісних добавок на органолептичні і фізико-хімічні показники якості хлібобулочних виробів із пшеничного борошна для підвищення харчової цінності хліба і виробництва виробів оздоровчого призначення. Виклад основного матеріалу. Науково обґрунтовано та експериментально доведено доцільність застосування йодовмісних добавок «Йодактив» і «Ламінарія» в технології хлібобулочних виробів з метою поліпшення їхньої якості, підвищення харчової цінності та надання готовим виробам оздоровчих властивостей. За результатами фізикохімічних і органолептичних досліджень встановлено, що досліджувані зразки хліба із вмістом добавки «Йодактив» в кількості 0,13 г і «Ламінарія» в кількості 0,5 г до маси борошна мають кращі показники якості. Висновки. Вживання хліба з оптимальними концентраціями добавок «Йодактив» і «Ламінарія» забезпечує споживання приблизно 55 мкг йоду, або 37 % від його рекомендованої добової дози. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів : ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries 2;
dc.subject йодовмісні добавки en_US
dc.subject мікроелементи en_US
dc.subject хлібобулочні вироби en_US
dc.subject продукти оздоровчого призначеня en_US
dc.subject iodine-containing additives en_US
dc.subject microelements en_US
dc.subject bakery products en_US
dc.subject wellness food products en_US
dc.title Використання йодовмісних добавок у виробництві хлібобулочних виробів оздоровчого призначення en_US
dc.title.alternative Use of iodine-containing additives in the production of wellness bakery products en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Urgency of the research. The iodine supply of the population is one of the most important task in many countries, including Ukraine. Iodine enrichment of bakery products contributes to its solution. Target setting. The enrichment of bakery products with iodine is promising direction. However, it is still not used widely due to insufficient data. Actual scientific researches and issues analysis. Works of many domestic and foreign scientists are devoted to the problem of iodine deficiency. Uninvestigated parts of general matters defining. Issues of the efficiency of using various iodine-containing additives and their influence on the organoleptic and physico-chemical indicators of the quality of bakery products have not been studied sufficiently. Further development of the assortment of bakery products fortified with iodine is required. The research objective. The aim of the work was to investigate the effect of iodine-containing additives on organoleptic and physico-сhemical quality indicators of bakery products from wheat flour for improving the nutritional value of bread and producing wellness food products. The statement of basic materials. The advisability of using iodine-containing additives “Iodaktiv” and “Laminariia” in the technology of bakery products in order to improve their quality, raise nutritional value and provide wellness properties of finished products has been proved on the basis of scientific and experimental data. On the basis of organoleptic and physicochemical studies it was established that studied bread samples containing additive “Iodaktiv” in quantity of 0,13 g and additive “Laminariia” in quantity of 0,5 g are characterized by higher quality indicators. Conclusions. Consumption of bread fortified with additives “Iodaktiv” and “Laminariia” in optimal concentrations provides intake of approximately 55 μg of iodine or 37 % of the total iodine daily dose, which is recommended. en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу