Короткий опис(реферат):
Мета і завдання досліджень. Мета роботи полягала у розширенні асортименту ефективних нетоксичних інгібіторів корозії на основі рослинної сировини для захисту технологічного і допоміжного обладнання підприємств харчової та переробної галузі України.
Відповідно до поставленої мети вирішувались наступні завдання:
- провести аналітичний огляд інформаційних джерел по темі досліджень;
- дослідити хімічний склад шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини і визначити показники їх безпеки;
- дослідити вплив витяжки зі шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини на корозійні властивості металевих конструкцій і зробити висновок на предмет доцільності їх використання для процесу інгібування процесів корозії;
- визначити оптимальне дозування витяжки зі шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини, а також обґрунтувати спосіб їх одержання.
Об’єкт дослідження: процес корозії сталей у кислих та нейтральних середовищах при дії інгібуючих композицій на основі водно-спиртової витяжки зі шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини.
Предмет дослідження: закономірності та механізм протикорозійної дії інгібуючих композицій на основі водно-спиртової витяжки зі шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини.
Методи дослідження: електрохімічні (потенціостат П-5827, індикатор поляризаційного опору Р5126) та гравіметричні методи; адсорбційні (і-, τ-криві спаду струму, концентраційні залежності), спектральні (ОЖЕ-спектрометрія).
Наукова новизна. Вперше розроблені ефективні, з відмінними органолептичними показниками інгібітори корозії сталі, на основі екстракту шкірки гранату, соку кочериги капусти та пряно-ароматичної сировини.
Суть розробки, основні результати:
Максименко, А. О. Дослідження впливу різних видів рослинної сировини на корозію конструкційних елементів обладнання харчових виробництв : магістерська робота : 181 – Харчові технології / А. О. Максименко ; керівник роботи Хребтань О. Б. ; Національний університет «Чернігівська політехніка», кафедра харчових технологій. – Чернігів, 2019. – 53 с.