Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Процан, Н. В. | |
dc.contributor.author | Ткаченко, Л. В. | |
dc.date.accessioned | 2020-09-28T08:05:12Z | |
dc.date.available | 2020-09-28T08:05:12Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/19873 | |
dc.description | Процан, Н. В. Активація ферментів під час розварювання житніх замісів підвищеної концентрації / Н. В. Процан, Л. В. Ткаченко // Технічні науки та технології. - 2020. - № 1 (19). - С. 241-249. | en_US |
dc.description.abstract | Актуальність теми дослідження. Для спиртової галузі Україні актуальним завданням є зниження собівартості етилового спирту за рахунок більш економічного використання імпортних концентрованих ферментних препаратів, які широко застосовуються в Україні. Постановка проблеми. Важливою стадією виробництва етилового спирту з крохмалевмісної сировини є біоконверсія крохмалю зернової сировини у спирт за рахунок використання концентрованих ферментних препаратів. Основним видом зернової сировини, що переробляється в етиловий спирт, є жито, переробляння якого за низькотемпературними режимами ускладнено особливостями будови та складових цієї культури, що призводить до збільшення витрат ферментних препаратів амілолітичної дії на 15–25 % . Аналіз останніх досліджень і публікацій. Проаналізовано наукові розробки з проблем ферментативного гідролізу крохмалю різних культур під час виробництва етилового спирту, що відображені в працях С. Т. Олійнічука, П. Л. Шияна, В. О. Маринченка, В. В. Сосницького, Р. Г. Кириленка. Напрацювання цих науковців було реалізовано в технології низькотемпературного гідроферментативного оброблення таких видів крохмалевмісної сировини, як пшениця і кукурудза. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Нині проблема ефективного переробляння жита на спиртових заводах залишається невирішеною, особливо під час розварювання житніх замісів підвищеної концентрації. Постановка завдання. Метою роботи є активація амілолітичних ферментів під час низькотемпературного розварювання житніх замісів підвищеної концентрації сухих речовин за рахунок внесення фосфатів, які сприяють збереженню активності ферментів. Виклад основного матеріалу. У статті наведено результати досліджень впливу фосфатів на активність ферментів під час низькотемпературного розварювання житніх замісів підвищеної концентрації в умовах виробництва спирту етилового. Висновки відповідно до статті. Встановлено, що використання фосфатів із розрахунку 0,05 г/дм3 сусла на стадії приготування житнього замісу є раціональною кількістю, за якої ферментативний гідроліз проходить більш повно за рахунок активації амілолітичних ферментів. Показано, що при внесенні фосфатів в’язкість сусла знижується в 2,4 рази, що сприяє кращому формуванню ферментно-субтрактного комплексу та дії амілолітичних ферментів. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів: ЧНТУ | en_US |
dc.relation.ispartofseries | 1;(19) | |
dc.subject | жито | en_US |
dc.subject | заміс | en_US |
dc.subject | фосфати | en_US |
dc.subject | активність ферментів | en_US |
dc.subject | в’язкість | en_US |
dc.subject | дозріла бражка | en_US |
dc.subject | rye | en_US |
dc.subject | batch | en_US |
dc.subject | phosphate | en_US |
dc.subject | enzyme activity | en_US |
dc.subject | viscosity | en_US |
dc.subject | mature mash | en_US |
dc.title | Активація ферментів під час розварювання житніх замісів підвищеної концентрації | en_US |
dc.title.alternative | Activating of enzymes while tenderizing of rye batches of high concentration while while tenderizing of rye batches of rye batches | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.description.abstractalt1 | Urgency of the research. For the Ukrainian alcohol industry, the urgent task is to reduce the cost of ethyl alcohol through the more economical use of imported concentrated enzyme preparations, which are widely used in Ukraine. Target setting. An important stage in the production of ethyl alcohol from starch raw materials is the bioconversion of starch of cereal raw materials into alcohol through the use of concentrated enzyme preparations. The main type of grain raw materials processed into ethyl alcohol is rye, the processing of which under low-temperature modes is complicated because of the peculiarities of the structure and components of this culture, which leads to increasing the cost of enzyme preparations of amylolytic process by 15-25 %. Actual scientific researches and issues analysis. The scientific researches on the problems of enzymatic hydrolysis of starch of different cultures during the production of ethyl alcohol are reflected in the works by S.T. Oliynychuk, P.L. Shiyan, V.O. Marinchenko, V.V. Sosnitsky, R.G. Kirilenko. The work of these scientists was implemented in the technology of lowtemperature hydro-enzymatic processing of such starch-containing raw materials as wheat and corn. Uninvestigated parts of general matters defining. For today the problem of efficient processing of rye at distilleries remains unresolved, especially while tenderizing of rye batches of high concentration. The research objective. The purpose of this work is to activate amylolytic enzymesduring low-temperature tenderizing of rye batches of high concentration of solids due to the introduction of a rational amount of phosphates that help to maintain the activity of enzymes. The statement of basic materials. The article presents the results of studies of the influence of phosphates on the activity of enzymes during low-temperature tenderizing of rye batches of high-concentration under conditions of production of ethyl alcohol. Conclusions. It is established that the use of phosphates in the amount of 0.05 g / dm3 of wort at the stage of preparation of rye batches is a rational amount at which enzymatic hydrolysis is more complete and the activity of amylolytic enzymes is not reduced. It has been shown that when phosphate is applied, the viscosity of the wort is reduced by 2.4 times, which contributes to the better formation of the enzyme-substrate complex and the action of amylolytic enzymes. | en_US |