IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Дослідження використання цукрозамінників у технології виробництва плодово-ягідного морозива

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Денисова, Н. М.
dc.contributor.author Карцан, В. Д.
dc.contributor.author Буяльська, Н. П.
dc.date.accessioned 2021-02-18T07:34:54Z
dc.date.available 2021-02-18T07:34:54Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/21285
dc.description Денисова, Н. М. Дослідження використання цукрозамінників у технології виробництва плодово-ягідного морозива / Н. М. Денисова, В. Д. Карцан, Н. П. Буяльська // Технічні науки та технології. - 2020. - № 2 (20). - С. 263-268. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження зумовлена необхідністю введення до раціону населення продукції, що дозволяє знизити ризики виникнення ряду захворювань, пов’язаних із порушенням обмінних процесів. Постановка проблеми. Розроблення рецептури десертів з вдосконаленим білково-вуглеводним складом є достатньо складним, але перспективним завданням технологів харчових підприємств. Аналіз останніх досліджень і публікацій. У наукових публікаціях показана перспективність введення в рецептуру заморожених десертів жиро- та укрозамінників, що дозволяє знизити їх глікемічний індекс. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Не досліджено одночасне використання в технології виготовлення заморожених десертів протеїну та цукрозамінників. Постановка завдання. Дослідження якісних властивостей зразків плодово-ягідгного морозива з удосконаленим білково-вуглеводним складом. Виклад основного матеріалу. Проведене оцінювання органолептичних, фізико-хімічних та структурно-механічних показників зразків плодово-ягідного морозива з використанням у рецептурі протеїну, знежиреного молока та цукрозамінників – фруктози, стевії, сукралози та інуліну. Висновки відповідно до статті. Встановлено позитивний вплив фруктози та протеїну на якісні показники заморожених десертів. Розрахована собівартість сировини, що не перевищує базову. Запропоновано використання інших фруктових добавок для поліпшення вітамінно-мінерального складу продуктів. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries 2;(20)
dc.subject цукрозамінники en_US
dc.subject протеїн en_US
dc.subject морозиво плодово-ягідне en_US
dc.subject sugar substitutes en_US
dc.subject protein en_US
dc.subject fruit and berry ice cream en_US
dc.title Дослідження використання цукрозамінників у технології виробництва плодово-ягідного морозива en_US
dc.title.alternative Research of the use of sugar substitutes in the technology of the production of fruit and berry ice cream en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Urgency of research. There is a need of introduction into the human diet of products which allow to reduce risks of a number of diseases associated with metabolic disorders. Target setting. The development of dessert recipes with improved protein-carbohydrate composition is a rather complex but promising task for food technologists. Actual scientific researchers and issues analysis. The prospect of using fat and sugar substitutes in the recipe of frozen desserts, which makes it possible to reduce their glycemic index, is shown in scientific publications. Uninvestigated parts of general matters defining. The simultaneous use of protein and sugar substitutes in the technology of the production of frozen desserts has not been investigated. The research objective. The aim of the article is to study the qualitative properties of the fruit and berry ice cream samples with an improved protein-carbohydrate composition. The statement of basic materials. The evaluation of organoleptic, physicochemical and structural-mechanical parameters of the samples of fruit and berry ice cream made with the addition of protein, skimmed milk and sugar substitutes (fructose, stevia, sucralose and inulin) was carried out. Conclusions. The positive effect of fructose and protein on the quality of frozen desserts has been established. The calculated cost of raw materials does not exceed the based one. The use of other fruit supplements to improve the vitamin and mineral composition of products is proposed. en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу