Короткий опис(реферат):
Однією з найважливіших галузей економіки України є сільське господарство. Світовий попит на продукти переробки картоплі дуже високий та постійно зростає, рівень цін залишається конкурентним. Якщо Україна хоче експортувати, картопляний сектор повинен мати можливість виробляти якісну продукцію з конкурентними цінами. Картопля – цінна технічна, продовольча і кормова культура. Вуглеводи у вигляді крохмалю, являються головним харчовим компонентом.
Актуальність теми. Дослідження ґрунтується на оцінці факторів технології вирощування, технології зрошувальних систем.
Мета роботи: визначити вплив регуляторів росту, добрив та бактерій на ріст, розвиток та формування врожайність чіпсової картоплі. Для реалізації поставленої мети потрібно враховувати: - морфологічні особливості чіпсових сортів картоплі; - визначити вплив бактерій на розвиток картоплі; - визначити вплив регуляторів росту на розвиток картоплі; - розрахувати економічну ефективніссть досліджувальних елементів технології.
Об’єктом дослідження: процеси росту і розвитку чіпсових сортів картоплі під впливом різних факторів.
Предмет дослідження: сорти чіпсової картоплі, бактерії, добрива, сидерати, регулятори росту.
Дослідження проводились за допомогою таких методів: 1. Спостереження - цілеспрямоване вивчення предметів, що спирається в основному на дані органів почуттів (відчуття, сприйняття, уявлення). У ході спостереження отримуються знання не тільки про зовнішні сторони об'єкта пізнання, але - в якості кінцевої мети - про його істотні властивості і відносини. 2. Експеримент - активне і цілеспрямоване втручання у перебіг досліджуваного процесу, відповідну зміну об'єкта або його відтворення в спеціально створених і контрольованих умовах. 3. Порівняння - пізнавальна операція, що лежить в основі суджень про подібність або відмінність об'єктів. За допомогою порівняння виявляються якісні та кількісні характеристики предметів.
Наукова новизна дослідження полягає в тому, що технологія вирощування картоплі з використанням зрошувальних систем дуже цікава розробка, яка ще не вдосконалена, інформації дуже багато та мало хто впроваджує таку технологію, господарства які використовують практично таку технологію в Україні дуже мало. Використання регуляторів росту підтверджено дослідами господарства та може буду впроваджена в технології інших сільськогосподарських підприємств.
Апробація матеріалів випускної кваліфікаційної роботи. Шумейко, А.
Г. Стан та перспективи вирощування картоплі в Україні та світі. Новітні технології у науковій діяльності і навчальному процесі : зб. тез Всеукр. наук.- практ. конф. студентів, аспірантів та молодих учених (м. Чернігів, 8-9 квіт. 2020 р.) . Іновації в технології вирощування картоплі. Інноваційний розвиток інформаційного суспільства: економіки-управлінські, правові та соціокультурні аспекти: IX Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених (м. Чернігів, 22 грудня 2020 р.).
Суть розробки, основні результати:
Шумейко, А. Г. Вплив системи удобрення, сидератів та бактеріальних препаратів на урожайність чіпсової картоплі при використанні крапельного поливу : випускна кваліфікаційна робота : 201 "Агрономія" / А. Г. Шумейко ; керівник роботи М. М. Селінний ; НУ "Чернігівська політехніка", кафедра аграрних технологій та лісового господарства. – Чернігів, 2021. – 44 с.