Короткий опис(реферат):
Стратегічним напрямком збільшення виробництва продуктів харчування є розвиток прогресивної технології, що забезпечує високу якість готової продукції на основі впровадження нової техніки, що сприяє економії вихідної сировини, енергії, матеріалів.
Створення й впровадження в промисловість сучасної, високоефективної техніки, прогресивної технології й матеріалів, що підвищують продуктивність, що поліпшує умови роботи, економію матеріальних і трудових ресурсів, а також спрямованих на охорону навколишнього середовища – головне завдання розвитку машинобудування.
У зв'язку зі зростанням виробництва харчових продуктів процеси інтенсифікації й підвищення економічності обробки харчової сировини, одержання науково обґрунтованих вихідних даних для проектування й методики розрахунку встаткування стають ще актуальніше.
Значна питома вага фізично й морально застарілого обладнання на харчових підприємствах, необхідність його корінного відновлення обумовлюють потребу у фахівцях, здатних розраховувати й проектувати нове прогресивне обладнання, засноване на використанні нових технологій, одержанні готового продукту високої якості й підвищенні технічного рівня виробництва.
Найважливішими умовами створення прогресивного устаткування, що дозволяє ефективно вирішувати проблему комплексної переробки сільськогосподарської сировини й виробництва продуктів харчування, є: - всіляке зниження вартості нових конструкцій машин на одиницю продуктивності (потужності); - підвищення до оптимальних меж одиничної потужності машин при одночасному зменшенні їх габаритів; - зниження енергоспоживання, питомої металоємності; - забезпечення економічності в експлуатації, надійності й безпеці конструкцій машин.
Реалізацію цих заходів можна здійснити за рахунок використання нових конструкційних рішень, автоматизованих методів розрахунку перспективних матеріалів підвищеної міцності, нових економічних профілів прокату й т.п.
Застосування методів раціонального проектування технологічного встаткування, заснованих на використанні математичного моделювання на ЕОМ, дозволить в значній мірі автоматизувати процес розрахунку й конструювання машин і вибрати найбільш оптимальний варіант пропонованих рішень.
Виходячи з усього вищевикладеного, тема кваліфікаційної роботи «Технологічна підготовка виробництва деталей маслопресу», досить актуальна.
Суть розробки, основні результати:
Лаврега, О. М. Технологічне підготовлення виробництва деталей маслопреса : випускна кваліфікаційна робота : 131 "Прикладна механіка" / О. М. Лаврега ; керівник роботи А. М. Єрошенко ; НУ "Чернігівська політехніка", кафедра технологій машинобудування та деревообробки. – Чернігів, 2021. – 239 с.