Короткий опис(реферат):
Фізична та колоїдна хімія – наука, що пояснює хімічні явища і встановлює їхні закономірності на основі загальних принципів фізики та хімії. Вона охоплює питання теорії хімічних процесів і розглядає вплив фізичних параметрів на хімічні перетворення і фізичні властивості речовин.
Предметом дисципліни Хімія в харчових технологіях. Модуль3 Фізична та колоїдна хімія є вивчення законів перебіг хімічних процесів у часі, теплових ефектів, що їх супроводжують, законів хімічної рівноваги та вивчення дисперсного стану речовини, поверхневих явищ в дисперсних системах, ролі цих явищ у визначенні фізико-хімічних властивостей колоїдних розчинів. Фізична та колоїдна хімія є базою для всіх технологічних дисциплін.
Мета дисципліни – навчити студентів розуміти основи фізико-хімічних процесів, що відбуваються при одержанні харчових продуктів та в технології харчування, а також використовувати класичні та нові фізико-хімічні методи дослідження структури та властивостей речовин для характеристики технологічних процесів у харчовій промисловості.
Одним з основних завдань підготовки бакалавра з харчових технологій є навчання їх розв’язувати завдання ефективного керування виробництвом, прогнозувати перебіг і результат процесу, а також зміну умов, щоб процес відбувався у бажаному напрямі з найменшими витратами.
Лабораторні роботи виконуються при вивченні відповідної теми, що сприяє кращому засвоєнню теоретичного матеріалу і надає можливість студентам ознайомитися з фізико-хімічними процесами, які лежать в основі одержання та дослідження складу і властивостей продуктів харчування, необхідними приладами, методикою проведення лабораторних досліджень та навчитися самостійно аналізувати системи і виконувати необхідні розрахунки.
Для самостійної підготовки студентів передбачені теоретичні відомості на початку кожної лабораторної роботи та контрольні питання
Суть розробки, основні результати:
Хімія в харчових технологіях. Модуль 3 «Фізична та колоїдна хімія» : методичні вказівки до виконання лабораторних робіт та самостійної роботи для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Харчові технології та інженерія» (освітній ступінь бакалавр) всіх форм навчання / Укл. Ж. В. Замай. - Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2022. - 51 с.