IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Використання гарбуза при виробництві котлет рибних дитячих

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Дітріх, І.
dc.date.accessioned 2023-05-09T11:48:24Z
dc.date.available 2023-05-09T11:48:24Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/27603
dc.description Дітріх, І. Використання гарбуза при виробництві котлет рибних дитячих / І. Дітріх // Технічні науки та технології. - 2023. - № 1 (31). - С. 105-116. uk_UA
dc.description.abstract Розроблена рецептура котлет рибних дитячих «Гарбузові» шляхом повної заміни у традиційній рецептурі рибних котлет любительських основної рибної сировини на філе тріски з доданням пюре з гарбуза та повної заміни допоміжної сировини на хліб житній, яйця перепелині, молоко мигдалеве, олію оливкову. Встановлена оптимальна кількість пюре гарбуза у рецептурі, яка забезпечує страві оригінальні органолептичні властивості. Виготовлені зразки нової страви, досліджено її органолептичні та фізико-хімічні показники якості та розраховано біологічну цінність. Методом Харрингтона проведено комплексне оцінювання якості котлет рибних дитячих «Гарбузові». uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 1 (31)
dc.subject baby food uk_UA
dc.subject fish cutlets for children uk_UA
dc.subject cod uk_UA
dc.subject pumpkin uk_UA
dc.subject biological value uk_UA
dc.subject organoleptic parameters uk_UA
dc.subject quality assessment uk_UA
dc.subject дитяче харчування uk_UA
dc.subject котлети рибні дитячі uk_UA
dc.subject тріска uk_UA
dc.subject гарбуз uk_UA
dc.subject біологічна цінність uk_UA
dc.subject органолептичні показники uk_UA
dc.subject оцінка якості uk_UA
dc.title Використання гарбуза при виробництві котлет рибних дитячих uk_UA
dc.title.alternative Use of pumpkin in the production of baby fish cutlets uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 Modern baby food is characterized by a marked deterioration in children's eating habits. Unhealthy foods (snacks and sweets) are increasingly appearing in children's diets, and the amount of nutritionally valuable foods (vegetables, fish, etc.) is significantly decreasing. That is why it is important to introduce dishes with a balanced nutritional composition into children's diets. An analysis of research and publications in the field of baby food technology has shown that little attention has been paid to the development of recipes for multicomponent fish dishes for the children's menu of hotel and restaurant business establishments in the scientific literature today. The aim of the article is to substantiate the recipe for children's fish cutlets "Pumpkin" with enrichment with functional ingredients to increase the biological value and improve the organoleptic properties of the finished dish. The recipe of children's fish cutlets "Pumpkin" was developed by completely replacing the main fish raw material in the traditional recipe of amateur fish cakes with cod fillets with the addition of pumpkin purée and completely replacing the auxiliary raw materials with rye bread, quail eggs, almond milk, olive oil. Samples of the new dish were made, its organoleptic and physicochemical quality indicators were studied, and its biological value was calculated. A comprehensive assessment of the quality of children's fish cutlets "Pumpkin" was carried out using the Harrington method. Fish cutlets for children "Pumpkin" have a simple technological process of preparation and can be included in the children's menu of hotel and restaurant business establishments. uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record