dc.description.abstract |
У статті узагальнено досвід практиків ресторанного бізнесу та запропоновані власні ідеї щодо антикризових заходів, які можуть застосовуватись в ресторанному бізнесі в умовах воєнного часу. Приділено увагу проблемі досягнення енергетичної неалежності закладів харчування в умовах аварійних та планових відключень електроенергії та загрози блекауту шляхом придбання необхідного обладнання, перегляду графіків організації технологічних процесів та меню. Запропоновано оптимізувати структуру персоналу, переглянути його посадові обов’язки та систему мотивації. Констатовано доцільність переходу на більш прості формати функціонування та спрощене меню, пристосоване до нинішніх реалій, але наголошено на необхідності бути гнучкими в ухваленні рішень щодо цього. Запропоновано до розгляду можливості застосування традиційних українських концепцій, удосконалення обслуговування різ-норідного контингенту, що має різні цілі відвідування закладів харчування. Наголошено на необхідності ухваленні комплексних і гнучких рішень з урахуванням ситуації, що може змінитися. |
uk_UA |
dc.description.abstractalt1 |
The Ukrainian restaurant industry is currently operating in a challenging environment. Many restaurants have found themselves in the war zone and occupation, logistics have been disrupted, and the volume of potential markets has changed due to mass migration and impoverishment. Many establishments in the war zones were physically destroyed, staff was reduced, and operating hours changed due to curfews and air raids.
The main purpose of this article is to summarise the experience of restaurant business practitioners and to develop our own ideas on anti-crisis measures that can be applied in the restaurant business in wartime.
Achieving energy independence has become a priority for catering establishments. In the context of emergency and planned power outages, the demand for generators has increased, the use of thermal equipment has become more relevant, and technological processes, raw materials and menus are being revised.
The anti-crisis measures also include optimising the staff structure and reviewing their job responsibilities and the incentive system.
Today's times call for a simplification of the restaurant format. These challenges began during the pandemic, and the restaurant industry responded by increasing the number of coffee shops, fast food outlets, bakeries, food trucks, street food and other casual dining establishments. This is still relevant today. Thus, competition in these niches is increasing.
Against the backdrop of rising prices for imported products, higher transportation costs, lower consumer incomes, and increased demand for simple, home-cooked food, it is worth simplifying the menu.
Finally, the service in restaurants, which in the current environment operate as catering establishments, coworking spaces, and shops, should be improved.
Despite the difficulties, restaurant businesses continue to perform their functions related to providing food and comfort to their guests, helping the defenders of Ukraine, and participating in volunteer and charitable activities. This is perhaps the only positive aspect for strategic development, as it helps to build a positive image and goodwill, although it involves significant costs.
Thus, we see that current anti-crisis solutions are aimed at ensuring the basic survival of the restaurant business. Moreover, the problems need to be addressed comprehensively. Many of these steps, which are justified in the current reality, may turn into problems in the future, and we need to be aware of this now. |
uk_UA |