dc.contributor.author |
Воронець, Д.
|
|
dc.date.accessioned |
2023-10-23T17:49:51Z |
|
dc.date.available |
2023-10-23T17:49:51Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.uri |
http://ir.stu.cn.ua/123456789/28926 |
|
dc.description |
Воронець. Д. Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу
та розвитку вітчизняної галузі організації харчування / Д. Воронець // Науковий вісник Полісся. - 2023. - № 1 (26). - С. 223-237. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Мета статті полягає у розгляді концепції National Diamond Model
(Модель національного діаманту) Майкла Портера, характеристика її основних елементів. На основі теорії даної моделі проаналізовано сучасний стан галузі тимчасового розміщення та організації харчування в Україні, що являє собою сукупність підприємств ресторанного та готельного ринків України. Дослідження експертів щодо
фактичного стану та прогнозів на найближчі роки свідчать про те, що і готельний і
ресторанний бізнес в Україні мають нерозкритий потенціал та є сьогодні перспективними та інвестиційно привабливими. В той же час вони потребують розвитку для
заохочення більшої кількості клієнтів, в першу чергу, за рахунок приваблення туристів
та збільшення платоспроможності населення. Війна в Україні негативно вплинула на
попит на ресторанні послуги. Очікується, що стан суміжних підтримуючих та обслуговуючих галузей ресторанного бізнесу в Україні у 2023-2024 році залишиться крити чним. У зв’язку з військовими діями, що відбуваються в Україні з 2014 року і ресторанний і готельний ринки відчули негативний вплив, що негативно позначилося на
економічним показниках підприємств. Уряд України провів низку заходів підтримки ресторанному бізнесу у 2022-2023 році. Повноцінне відновлення галузі можливе лише після закінчення військових дій та початку повноцінного відновлення інфраструктури,
запуск міжнародних сполучень та повернення значної кількості громадян. Прогнозується збільшення притоку туристів з інших країн через наявний інтерес до України, а
отже збільшення надходжень, збільшення інвестиційної привабливості України. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка» |
uk_UA |
dc.relation.ispartofseries |
Науковий вісник Полісся;№ 1 (26) |
|
dc.subject |
Porter's National Diamond Model |
uk_UA |
dc.subject |
temporary accommodation and catering industry |
uk_UA |
dc.subject |
hotel market |
uk_UA |
dc.subject |
restaurant market |
uk_UA |
dc.subject |
модель національного діаманту Портера (National Diamond Model) |
uk_UA |
dc.subject |
галузь тимчасового розміщення та організації харчування |
uk_UA |
dc.subject |
готельний ринок |
uk_UA |
dc.subject |
ресторанний ринок |
uk_UA |
dc.title |
Застосування концепції National Dimond Портера в контексті аналізу та розвитку вітчизняної галузі організації харчування |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Application of porter's national diamond concept in the context of analysis and development of the domestic food industry organization |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.description.abstractalt1 |
In the current conditions of economic globalization, research and comparison of the experience of developed national competitive economies and their industries are
important prerequisites for the development of specific sectors, including the hotel and restaurant business. Experts' studies on the actual state and forecasts for the coming years indicate
that both the hotel and restaurant sectors in Ukraine have untapped potential and are currently
promising and attractive for investment. However, they require further development to attract
a larger customer base, primarily through tourism promotion and increasing the purchasing
power of the population.
In the restaurant market, there is often a significant number of new openings and closures, as seen in 2018 when 275 restaurants opened in the capital, but around 100 closed.
The war in Ukraine has negatively impacted the demand for restaurant services, as many
Ukrainians had to cut their expenses, resulting in fewer visits to restaurants. This has led to
reduced revenues for restaurants and job cuts. It is expected that the supporting and servicing
industries of the restaurant business in Ukraine will face critical conditions in 2023-2024.
For both the restaurant and hotel businesses, key specialized factors, in addition to capital, skilled workers, and modern infrastructure, should include a unique atmosphere, pleasant
and interesting interior and exterior designs, additional services, and a conceptual approach
to the establishment. Location, high-quality modern marketing strategies, and excellent service
also play a crucial role. The ongoing military actions in Ukraine since 2014 have had a negative
impact on the restaurant and hotel markets, resulting in adverse economic indicators for businesses. Many restaurants had to close, and the country faced a crisis with unstable currency
exchange rates. The Ukrainian government has implemented several support measures for
the restaurant business in 2022-2023.
Full recovery of the industry can only occur after the cessation of military actions and the
start of comprehensive infrastructure restoration, international transportation connections, and
the return of a significant number of citizens. It is projected that the influx of tourists from other
countries will increase due to the growing interest in Ukraine, leading to higher revenues and
increased investment attractiveness for Ukraine |
uk_UA |