dc.contributor.author |
Разживін, О.
|
|
dc.contributor.author |
Люта, А.
|
|
dc.contributor.author |
Марков, О.
|
|
dc.contributor.author |
Єрмакін, Г.
|
|
dc.date.accessioned |
2023-11-07T12:18:16Z |
|
dc.date.available |
2023-11-07T12:18:16Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.identifier.uri |
http://ir.stu.cn.ua/123456789/28991 |
|
dc.description |
Разживін, О. Синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока / О. Разживін, А. Люта, О. Марков, Г. Єрмакін // Технічні науки та технології. - 2023. - № 2 (32). - С. 185-192. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
У статті вирішено актуальне науково-технічне завдання зниження енергоємності пастеризації молока в апараті ПОУ5 шляхом дослідження та розробки автоматизованої системи керування температурним режимом пастеризації. Проведено дослідження особливостей функціонування апарата. За результатами досліджень визначено параметри процесу керування; здійснено удосконалення математичної моделі й алгоритму регулювання параметрів
пастеризації молока; створено автоматизовану систему керування температурою пастеризації молока в установці
ПОУ5. Проведено синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока. Побудована поверхня відгуку зміни
температури молока залежно від витрати молока на пастеризацію і температури гарячої води теплообмінника. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk |
uk_UA |
dc.publisher |
Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" |
uk_UA |
dc.relation.ispartofseries |
Технічні науки та технології;№ 2 (34) |
|
dc.subject |
fuzzy controller |
uk_UA |
dc.subject |
pasteurization of milk |
uk_UA |
dc.subject |
automated system |
uk_UA |
dc.subject |
mathematical model |
uk_UA |
dc.subject |
нечіткий регулятор |
uk_UA |
dc.subject |
пастеризація молока |
uk_UA |
dc.subject |
автоматизована система |
uk_UA |
dc.subject |
математична модель |
uk_UA |
dc.title |
Синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Synthesis of fuzzy-regulator of milk pasteurization temperature |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |
dc.description.abstractalt1 |
The article solves the actual scientific and technical task of reducing the energy intensity of pasteurization of milk in the
POU5 apparatus by means of research and development of an automated system for controlling the pasteurization temperature
regime. A study of the features of the device's functioning, setting the parameters of the control process was carried out; the
improvement of the mathematical model and the algorithm for regulating milk pasteurization parameters was carried out; an
automated system for controlling the temperature of milk pasteurization in the POU5 installation was created. The synthesis
of a fuzzy regulator of milk pasteurization temperature was carried out. Constructed response surface of milk temperature
changes depending on the consumption of milk for pasteurization and the temperature of the hot water of the heat exchanger.
The application of the fuzzy logic apparatus for building an adaptive system makes it possible to create adaptive systems with
optimal control for the purpose of approximating the output variable of the fuzzy controller.
A structural scheme of the milk pasteurizer was created, as well as effective methods of temperature control and parametric
schemes of sections (recovery, pasteurization and cooling of the plate milk pasteurizer) were developed, which allow
improving the accuracy of technological process control.
As a result of conducting theoretical research, a dynamic characteristic of the pasteurization section was obtained according
to the channel «hot water consumption - temperature of pasteurized milk». The specified model will allow to develop
temperature control algorithms to increase pasteurizer productivity. |
uk_UA |