ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Паляниця, Л.
dc.contributor.author Березовська, Н.
dc.date.accessioned 2024-03-28T08:51:42Z
dc.date.available 2024-03-28T08:51:42Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/29905
dc.description Паляниця, Л. Вплив сортів спельти на технологічні показники спиртової бражки / Л. Паляниця, Н. Березовська // Технічні науки та технології. - 2023. - № 4 (34). - С. 163-173. uk_UA
dc.description.abstract У роботі визначено технологічні показники спиртової бражки, одержаної біоконверсією спельти озимої (Triticum spelta L.) сортів «Зоря України» та «Європа» з використанням комплексів ферментних препаратів різної дії та сухих спиртових дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Показано, що у бражці, одержаній зі спельти сорту «Європа», нагромаджується на 11 % більше етанолу, зменшується на третину вміст спирторозчинних вуглеводів, декстринів і нерозчиненого крохмалю. У бражці, отриманій зі спельти сорту «Зоря України», спостерігається інтенсивніше піноутворення та збільшення концентрації дріжджів на 17 %. Запропоновано використовувати спельту сорту «Європа» як сировину у технології етанолу. Отримані результати спрямовані на розширення сировинної бази за ра-хунок сортів спельти з високою крохмалистістю. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 4 (34)
dc.subject спельта uk_UA
dc.subject спиртова бражка uk_UA
dc.subject ферментні препарати uk_UA
dc.subject сусло uk_UA
dc.subject дріжджі uk_UA
dc.subject етанол uk_UA
dc.subject spelt uk_UA
dc.subject alcohol mash uk_UA
dc.subject enzyme preparations uk_UA
dc.subject wort uk_UA
dc.subject yeast uk_UA
dc.subject ethanol uk_UA
dc.title Вплив сортів спельти на технологічні показники спиртової бражки uk_UA
dc.title.alternative The influence of spelt varieties on alcohol mash technological indicators uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 Winter spelt (Triticum spelta) has good potential for organic farming and complex processing to obtain functional prod-ucts and ethanol. Unlike common wheat, spelt is undemanding to growing conditions, as it grows on infertile soils and is stress-resistant to cold and moisture. Due to its dietary properties and good taste, it is of great demand among food consumers. The analysis of the latest research and publications showed that the issues of a comprehensive study of spelt regarding its origin, selection, cultivation in organic farming conditions, nutritional properties of products based on it and possibilities of use in other industries require detailed study. The problem of using domestic varieties of spelt in ethanol biotechnology remains unsolved since the starch content is lower than in other grain crops and does not provide the standard yield of the target product. The work aims to study the effect of two types of spelt on the technological parameters of alcohol mash under the low-temperature hydroenzymatic processing of raw grain material. We proposed to carry out low-temperature hydrofermentative processing of the grinding of two types of spelt «Zoria Ukrainy» and «Yevropa», with the participation of complexes of enzyme preparations of amylolytic, glucoamylase, cellulolytic and proteolytic action. The effectiveness of their action is determined by the rheological indicators of spelt wort and the tech-nological indicators of alcohol mash. The research results showed that the indicators of alcoholic mash obtained from spelt of the «Yevropa» variety are better than from the «Zoria Ukrainy» variety since 11 % more ethanol is accumulated, the content of alcohol-soluble carbohydrates, dextrins, and undissolved starch decreases by 35-40 %, and yeast biomass decreases by 17 %. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу