IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Павлюк, С.
dc.contributor.author Філінська, Т.
dc.contributor.author Суха, І.
dc.contributor.author Філінська, А.
dc.date.accessioned 2024-03-28T10:01:38Z
dc.date.available 2024-03-28T10:01:38Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/29908
dc.description Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів / С. Павлюк, Т. Філінська, І. Суха, А. Філінська // Технічні науки та технології. - 2023. - № 4 (34). - С. 188-194. uk_UA
dc.description.abstract У харчовій промисловості для пакування продукції використовують різні види тари. Вагоме місце посідає полімерна тара, яка має низку переваг і зручностей у застосуванні, але як одноразова створює високі екологічні ризики забруднення навколишнього середовища. Сучасні тенденції до зниження залежності від одноразової тари супроводжуються впровадженням новітніх технологій, які дозволяють використовувати при виготовленні полімерної тари не лише первинну сировину в чистому вигляді, але і її суміші із вторинною в різних пропорціях. Кількість вторинної сировини може досягати 70 %, а іноді й більше, що, безперечно, знижує негативний вплив полімерних відходів на стан навколишнього середовища і здоров’я людей. У статті наведено результати дослідження безпечності використання пляшок, виготовлених повністю з вторинного поліетилентерефталату, для пакування молока 2,5%-вої жирності, спиртовмісної продукції з вмістом спирту 5% і 40%, а також водних розчинів оцтової і молочної кислоти різної концентрації. Визначені показники міграції у досліджувані середовища ацетальдегіду, ацетону, бутанолу, ізопропанолу, метанолу, етилбензолу, диметилтерефталату та інших токсичних компонентів відповідають встановленим гігієнічним нормативам і не перевищують допустимої кількості міграції. Пляшки, виготовлені повністю з вторинної сировини, відповідають вимогам до тари, що контактує з харчовими продуктами, і можуть бути рекомендовані для пакування досліджуваних типів продукції. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 4 (34)
dc.subject polyethylene terephthalate uk_UA
dc.subject packaging uk_UA
dc.subject food products uk_UA
dc.subject milk uk_UA
dc.subject acetic acid uk_UA
dc.subject lactic acid uk_UA
dc.subject alcohol solutions uk_UA
dc.subject toxic substances uk_UA
dc.subject поліетилентерефталат uk_UA
dc.subject тара uk_UA
dc.subject харчові продукти uk_UA
dc.subject молоко uk_UA
dc.subject оцтова кислота uk_UA
dc.subject молочна кислота uk_UA
dc.subject розчини спирту uk_UA
dc.subject токсичні речовини uk_UA
dc.title Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів uk_UA
dc.title.alternative Research on the safety of using PET bottles from secondary raw materials for food packaging uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 In the food industry, various materials are used for packaging, including polymeric ones. Containers made from them have a number of advantages and conveniences both during transportation and in the process of storing packaged products, but they create significant risks of environmental pollution. It is disposable and needs to be disposed of or recycled after use. Packaging food products in containers made from secondary raw materials allows solving a number of environmental problems and reducing dependence on disposable containers. The introduction of innovative technologies using polymer waste of polyethylene terephthalate as a raw material for manufacturing, for example, bottles, also has economic feasibility. Polymer packaging is a potential source of pollution, harmful substances can migrate from it into food products, and therefore research is needed on the safety of using polymer materials made from secondary raw materials for packaging food products with regard to the migration of toxic components from them. Milk, alcoholic and low-alcohol products, oil, drinking water, vinegar, etc. are packed in polyethylene terephthalate bottles. The analysis of research and publications showed that special attention is paid to the safety of the use of secondary polymer containers in the food industry. To determine its compliance with food safety requirements, organoleptic and sanitary-chemical studies are performed, the level of migration of chemicals into the studied environment is monitored. The possibility of safe use of bottles made of secondary polyethylene terephthalate for packaging water and vegetable oil was investigated. But research on the migration of toxic components from bottles to other food environments is needed. The purpose of the article is to study the migration of toxic substances from bottles made from secondary raw materials into drinking pasteurized cow's milk, water alcohol solutions, aqueous solutions of acetic and lactic acid of various concentrations. The article presents the results of a study of the safety of using bottles made entirely of secondary polyethylene tereph-thalate for packaging milk with a 2.5% fat content, alcohol-containing products with an alcohol content of 5% and 40%, as well as aqueous solutions of acetic and lactic acid of various concentrations. The determined indicators of migration of acet-aldehyde, acetone, butanol, isopropanol, methanol, ethylbenzene, dimethyl terephthalate and other toxic components into the studied environment comply with the established hygienic standards and do not exceed the permissible amount of migration. Bottles made entirely from recycled materials meet the requirements for containers. which is in contact with food products, and can be recommended for packaging the studied types of products. uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу