IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Рецептурні інновації як складові трансформації ринку майонезної продукції

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Філінська, Т.
dc.contributor.author Філінська, А.
dc.date.accessioned 2024-05-21T12:44:16Z
dc.date.available 2024-05-21T12:44:16Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/30162
dc.description Філінська, Т. Рецептурні інновації як складові трансформації ринку майонезної продукції / Т. Філінська, А. Філінська // Технічні науки та технології. - 2024. - № 1 (35). - С. 212-224. uk_UA
dc.description.abstract Продовольчі системи, які є складовою безпеки держави, особливо у воєнний і повоєнний період, потребуватимуть трансформаційних змін. Майонези й майонезні соуси належать до харчових продуктів масового споживання і основними шляхами до позитивної динаміки їх виробництва в Україні аналітики вбачають розширення асортименту завдяки впровадженню рецептурних інновацій. Майонезна продукція використовується при виготовленні різноманітних страв, що подаються в закладах харчування, а також у широкому асортименті представлена в торговельних мережах. Виробники докладають зусиль для створення дієтичних і ароматизованих майонезних продуктів, надаючи їм смаку сиру, барбекю та ін. На ринку домінує неароматизований майонез, оскільки він є більш затребуваним. Поширення веганства і вегетаріанської дієти спонукає до виробництва органічних і безяєчних продуктів. Представлена в статті інформація має оглядовий характер і містить аналіз наявних напрямів виготовлення нових видів майонезних продуктів та пошук шляхів реалізації рецептурних інновацій на промислових підприємствах та в закладах харчування з урахуванням світових тенденцій розвитку харчової галузі. Створення інноваційних майонезних соусів здійснюється за рахунок вилучення окремих рецептурних компонентів; заміни одних складових на інші; додаткового введення добавок функціонального призначення для збагачення вітамінами, мінералами, харчовими волокнами; використання олійних сумішей зі збалансованим жирнокислотним складом та ін. Практичне впровадження рецептурних інновацій на підприємствах галузі потребує тісної співпраці науковців і виробників майонезної продукції, використання цифрових технологій, штучного інтелекту, урахування змін у нормативних документах, які регулюють питання безпечності продукції, управління відходами та ін. uk_UA
dc.language.iso uk uk_UA
dc.publisher Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка" uk_UA
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології;№ 1 (35)
dc.subject mayonnaise products uk_UA
dc.subject recipe components uk_UA
dc.subject innovations uk_UA
dc.subject functional additives uk_UA
dc.subject майонезна продукція uk_UA
dc.subject рецептурні компоненти uk_UA
dc.subject інновації uk_UA
dc.subject функціональні добавки uk_UA
dc.title Рецептурні інновації як складові трансформації ринку майонезної продукції uk_UA
dc.title.alternative Recipe innovations as ingredient transformations of the mayonnaise market uk_UA
dc.type Article uk_UA
dc.description.abstractalt1 Mayonnaises and mayonnaise sauces are food products for mass consumption. There is no intensive growth in the mayonnaise market, but it has a stable dynamic in terms of expanding the range of products, which differ in calorie content, composition, taste properties and functional purpose. Analysts see the main ways to the positive dynamics of mayonnaise production in Ukraine as the expansion of the assortment due to the introduction of recipe innovations, improvement of the safety and quality of mayonnaise when using components of natural origin. The market of mayonnaise products has changed significantly over the past decades. We have a significant expansion of the assortment due to dietary, vegetarian, nutrient-enriched mayonnaise sauces and products with special flavor and aroma additives and fillers. A large number of functional additives (including complex action) appeared among the prescription components, which requires their systematization, study of properties and interaction with other components, as well as research into the issues of their influence on the quality and safety of the obtained products. It is urgent to form a comprehensive approach to the practical implementation of innovative recipe proposals in production, taking into account advanced global trends and transformational changes in the food market. The analysis of the publications showed that considerable attention is paid to the issue of expanding the assortment of mayonnaise products due to recipe innovations. Scientific works are carried out, which are aimed at finding new functional additives and creating products with a balanced fatty acid composition, enriched with vitamins, trace elements, dietary fibers and with improved organoleptic characteristics. The possibility of using food production waste as secondary raw materials in the production of mayonnaise sauces is being studied. At the same time, a significant number of obtained research results do not find practical implementation directly in production, which requires the search for a new approach to ensuring the full cycle of creating an innovative mayonnaise product. The information presented in the article is of an overview nature and contains an analysis of existing trends in the production of new types of mayonnaise products and the search for ways to implement recipe innovations. The creation of innovative mayonnaise sauces is carried out by extracting individual recipe components (for example, egg products); replacing one component with another (for example, removing sugar and introducing synthetic sweeteners, or replacing synthetic E-additives with natural analogues); additional introduction of functional additives for enrichment with vitamins, minerals, dietary fibers; use of oil mixtures with a balanced fatty acid composition, etc. The practical implementation of recipe innovations at enterprises of the industry requires close cooperation of scientists and manufacturers of mayonnaise products, the use of digital technologies, artificial intelligence, taking into account changes in regulatory documents that regulate issues of product safety, waste management, etc. The production and entry into the market of innovative mayonnaise products must be accompanied by the provision of complete information about the composition and properties of the product, as well as take into account the requests of all groups of consumers, studying their reaction and the degree of acceptance of new products. uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record