Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/13293
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЖулінська, О. В.-
dc.contributor.authorСвідло, К. В.-
dc.date.accessioned2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.accessioned2017-06-28T18:15:52Z-
dc.date.available2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.available2017-06-28T18:15:52Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.uri-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/13293-
dc.descriptionЖулінська, О. В. Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі / О. В. Жулінська, К. В. Свідло // Технічні науки та технології. – 2017. – № 1 (7). – C. 217-224.en_US
dc.description.abstractПроцеси, що впливають на якість функціональної харчової продукції, мають різну природу, тобто їх показники якості різні, і вони мають різні шкали оцінювання, але на сьогодні не існує єдиної методики їх оцінювання, крім цього, різноманітність математичних методів вимагає глибокого наукового дослідження в частині оптимальності та ефективності. Аналіз наукової літератури показав, що існуючі математичні моделі (функції бажаності) дозволяють оцінювати якість продукції і процесів різної природи, але не розроблено дієвого математичного методу для визначення комплексного показника якості продукції функціонального призначення для застосування на виробництві. Роботу присвячено застосуванню математичного методу для визначення якості продукції функціонального призначення, у вигляді суміші розподілу найбільшого та найменшого значень випадкових величин, а також знайдено числові характеристики цієї суміші – це математичне сподівання, дисперсія, середнє квадратичне відхилення, центральний момент третього порядку, центральний момент четвертого порядку, коефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесу.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherЧернігів: ЧНТУen_US
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології; № 1 (7)-
dc.subjectфункціональні харчові продуктиen_US
dc.subjectуправління якістю та безпечністюen_US
dc.subjectматематичний методen_US
dc.subjectматематичне сподіванняen_US
dc.subjectдисперсіяen_US
dc.subjectсереднє квадратичне відхиленняen_US
dc.subjectцентральний момент третього порядкуen_US
dc.subjectцентральний момент четвертого порядкуen_US
dc.subjectкоефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесуen_US
dc.subjectfunctional foodsen_US
dc.subjectquality control and safetyen_US
dc.subjectmathematical methoden_US
dc.subjectmathematical expectationen_US
dc.subjectdispersionen_US
dc.subjectaverage quadratic deviationen_US
dc.subjectthe Central moment of third orderen_US
dc.subjectCentral moment of fourth orderen_US
dc.subjectthe coefficient of skewness and coefficient of kurtosisen_US
dc.subjectфункциональные пищевые продуктыen_US
dc.subjectуправление качеством и безопасностьюen_US
dc.subjectматематический методen_US
dc.subjectматематическое ожиданиеen_US
dc.subjectдисперсияen_US
dc.subjectсреднее квадратичное отклонениеen_US
dc.subjectцентральный момент третьего порядкаen_US
dc.subjectцентральный момент четвертого порядкаen_US
dc.subjectкоэффициент асимметрии и коэффициент эксцессаen_US
dc.titleОцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделіen_US
dc.title.alternativeAssessment of the quality and safety of functional food products using mathematical modelsen_US
dc.title.alternativeОценка качества и безопасности функциональных пищевых продуктов с применением математической моделиen_US
dc.typeArticleen_US
dc.description.abstractalt1Processes affecting the quality of the functional food products are of different nature, that is, their quality indicators are different and they have different grading scale. To date, there is no single methodology for their evaluation, besides the variety of mathematical techniques requires in-depth scientific studies of optimality and efficiency. Analysis of scientific literature showed that existing mathematical models (desirability function) allow evaluating the quality of the products and processes of different nature, but to define a complex indicator of quality of the products functional purpose in the manufacture has not been developed an effective mathematical method. The work is devoted to application of mathematical methods to determine the quality of the products functionality, in the form of a mixture distribution of maximum and minimum values of random variables. Found a number of characteristics of this mixture is a mathematical expectation, dispersion, average quadratic deviation, the Central moment of third order, Central moment of fourth order, the coefficient of skewness and coefficient of kurtosis.en_US
dc.description.abstractalt2Процессы, влияющие на качество функциональной пищевой продукции, имеют различную природу, то есть их показатели качества разные, и они имеют различные шкалы оценивания. На сегодняшний день не существует единой методики их оценки, кроме этого, разнообразие математических методов требует глубокого научного исследования оптимальности и эффективности. Анализ научной литературы показал, что существующие математические модели (функции желательности) позволяют оценивать качество продукции и процессов различной природы, но не разработан действенный математический метод для определения комплексного показателя качества продукции функционального назначения на производстве. Работа посвящена применению математического метода для определения качества продукции функционального назначения, в виде смеси распределения наибольшего и наименьшего значений случайных величин. Найдены числовые характеристики данной смеси – это математическое ожидание, дисперсия, среднее квадратичное отклонение, центральный момент третьего порядка, центральный момент четвертого порядка, коэффициент асимметрии и коэффициент эксцесса.en_US
Розташовується у зібраннях:№1 (7)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
255.pdfстаття441,34 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.