Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15265
Назва: P-вітамінна активність грибного порошку шиїтаке
Інші назви: Vіtamіn P-activity of shiіtake mushroom powder
Р-витаминная активность грибного порошка шиитаке
Автори: Кравченко, М. Ф.
Кублінська, І. А.
Лесишина, Ю. О.
Рябошапко, О. Л.
Ключові слова: порошок шиїтаке
флавоноїди
вітамін Р
кверцетин
оздоровчі харчові продукти
shiitake powder
flavonoids
vitamin P
quercetin
health improving foods
порошок шиитаке
флавоноиды
витамин Р
кверцетин
оздоровительные пищевые продукты
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 2 (8)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Однією з пріоритетних проблем, які стоять перед сучасними закладами ресторанного господарства є створення принципово нових технологій, широкого і комплексного застосування харчових продуктів високої якості, які мають оздоровчий вплив на організм людини. В такому контексті перспективним є використання рослинних інгредієнтів багатих на флавоноїди (вітамін Р), (які мають потужний антиоксидантний вплив на організм людини та тонізуючий ефект на кровоносну систему) для створення оздоровчих харчових продуктів. Постановка проблеми. Для використання грибів шиїтаке у технології оздоровчих харчових продуктів необхідні дослідження, спрямовані на виявлення Р-вітамінної активності вітчизняного порошку грибів шиїтаке. Аналіз останніх досліджень і публікацій. За останні кілька десятиліть проведено понад сотні різних досліджень в Японії, Китаї, США і Сполученому Королівстві Великої Британії щодо харчових та лікувальних властивостей вищих грибів, в тому числі й шиїтаке. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на велику кількість досліджень хімічного складу грибів шиїтаке, а також їх порошків, відсутні дані щодо якісного і кількісного вмісту флавонових речовин в порошках грибів шиїтаке, які вирощуються в Україні. Постановка завдання. В даній роботі описано результати якісного виявлення флавонових речовин у порошку грибів шиїтаке вирощених в Україні. Виклад основного матеріалу. Проведено екстрагування грибного порошку з шиїтаке (Lentinus edodes) з подальшим дослідженням його Р-вітамінної активності. Встановлено, що в складі етанольних екстрактів грибів шиїтаке, культивованих в Україні, містяться фенольні сполуки. Вихід екстрактивних речовин з грибів при застосуванні як екстрагенту 70%-ого водного розчину етанолу в 2 рази вищій, ніж при застосуванні 96%-ого етанолу. 70%-вий етанольний екстракт містить фенольні сполуки подібні за структурою до флавоноїду кверцетину. Висновки. Грибний порошок шиїтаке, вирощений в Україні містить флавонові речовини, подібні до кверцетину, тому володіє Р-вітамінною активністю, що робить його перспективним інгредієнтом для створення нових харчових продуктів оздоровчого призначення.
Опис: Кравченко, М. Ф. P-вітамінна активність грибного порошку шиїтаке / М. Ф. Кравченко, І. А. Кублінська, Ю. О. Лесишина, О. Л. Рябошапко // Технічні науки та технології. – 2017. – № 2 (8). – C. 172-178.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15265
Розташовується у зібраннях:№2 (8)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
279.pdfстаття666,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.