Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15796
Назва: Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування
Інші назви: The fatty acid composition of products for enteral nutrition
Жирнокислотный состав продуктов для энтерального питания
Автори: Мотузка, Ю. М.
Ключові слова: жирнокислотний склад
продукти для ентерального харчування
якість
біологічна ефективність ліпідів
ώ-3 жирні кислоти
fatty acid composition
products for enteral nutrition
quality
biological efficiency of lipids
ώ-3 fatty acids
жирнокислотный состав
продукты для энтерального питания
качество
биологическая эффективность липидов
ώ-3 жирные кислоты
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 3 (9)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Ліпіди як інгредієнти у продуктах для ентерального харчування є структурними елементами мембран і модуляторами біохімічних процесів. Вміст жирних кислот у продуктах для ентерального харчування є головною детермінантою типу ліпідів, ліпідний склад яких визначає їх структуру, в’язкість і рецепторні функції. Постановка проблеми. Продукти для ентерального харчування з вмістом ліпідів здійснюють сприятливий вплив на показники імунітету; зменшують імовірність інфекційних ускладнень, підвищують показники доставки кисню до організму. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Багато наукових праць зосереджено на проблематиці впливу жирних кислот на метаболічні процеси організму і рекомендаціях щодо їх вмісту у харчуванні хворих. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Більшість досліджень присвячені вивченню впливу певних жирних кислот на організм хворих та ефективності препаратів для параентерального харчування. Однак майже відсутні дослідження жирнокислотного складу продуктів для ентерального харчування. Метою роботи є дослідження жирнокислотного складу та показників біологічної ефективності ліпідів розроблених продуктів для ентерального харчування. Виклад основного матеріалу. Досліджено жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування, призначених для хворих з певними захворюваннями, у різних товарних формах. У продуктах для ентерального харчування ідентифіковано понад 30 жирних кислот, переважну більшість з яких становлять есенціальні поліненасичені жирні кислоти. Ліпіди продуктів для ентерального харчування характеризуються високими значеннями показників біологічної ефективності. Ця ж тенденція визначена й у сухих сумішах для пудингів та драглеподібних продуктах для ентерального харчування. Висновки. Встановлено, що жирнокислотний склад розроблених продуктів є збалансованим, співвідношення між насиченими, моно- та поліненасиченими жирними кислотами у продуктах відповідає направленості продуктів.
Опис: Мотузка, Ю. М. Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування / Ю. М. Мотузка // Технічні науки та технології. – 2017. – № 3 (9). – C. 155-162.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15796
Розташовується у зібраннях:№3 (9)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
305.pdfстаття373,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.