Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15831
Назва: Розчинність продуктів для ентерального харчування
Інші назви: The solubility of products for enteral nutrition
Растворимость продуктов для энтерального питания
Автори: Мотузка, Ю. М.
Романенко, О. В.
Казаченко, С. В.
Ключові слова: продукти для ентерального харчування
розчинність
індекс розчинності
мікроструктура
вологість
фракція
швидкість розчинення
products for enteral nutrition
solubility
solubility index
microstructure
dissolution rate
продукты для энтерального питания
растворимость
индекс растворимости
микроструктура
влажность
фракция
скорость растворения
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 4 (10)
Короткий огляд (реферат): ктуальність теми дослідження. Важливою умовою формування та підтримки здоров’я людини є забезпечення організму повноцінним харчуванням. Особливої важливості ця проблема набуває при лікуванні людей із певними захворюваннями та травмами, що супроводжуються метаболічними змінами. Постановка проблеми. Для розроблення практичних рекомендацій щодо споживання продуктів для ентерального харчування та обґрунтування оптимальних умов їх зберігання доцільним є дослідження показників їх розчинності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням проблеми створення продуктів для ентерального харчування присвячено роботи науковців Т. Попової, Т. Ш. Тамазашвілі, І. Лейдермана, D. Heyland, A. Griffiths, Р. Grasdalen та ін. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Значна кількість іноземних та вітчизняних праць присвячені дослідженням розчинності сухих молочних продуктів та продуктів з комбінованим складом. Однак майже відсутні наукові дослідження показників розчинності та мікроструктури продуктів для ентерального харчування, що, враховуючи багатокомпонентнісь їх складу та способи споживання, є досить важливим. Постановка завдання. Метою роботи є дослідження показників розчинності продуктів для ентерального харчування з метою розроблення рекомендацій для їх раціонального споживання. Виклад основного матеріалу. Враховуючи багатокомпонентність складу розроблених продуктів, необхідним є дослідження їх здатності до розчинення. Відзначено візуалізацію різних за розмірами частинок, які представлені складовими компонентами продуктів (білком молочної сироватки, амінокислотами, вуглеводами, жировою складовою, вітамінними та мінеральними комплексами тощо). За результатами проведеного дослідження визначено, що найбільшими за середніми розмірами частинок досліджуваних продуктів є фракції: від 51 до 90 мкм, від 91 до 110 мкм та від 111…130 мкм, а у контрольних зразках переважають фракції з більшим розміром частинок (від 130 до 350 мкм). Встановлено, що фракції розміром до 29 мкм наявні лише у продуктах «Vitalprod-Renal» (1,7 %) та «Vitalprod-Diabet» (10,5 %). У процесі проведення досліджень розчинності продуктів встановлено, що найбільше значення показника відносної швидкості розчинення при температурі води 50…60 ºС, мають досліджувані продукти «Vitalprod-Combi», «Vitalprod-Diabet», «Vitalprod-Renal», дещо нижчий показник швидкості розчинення у продукті “Vitalprod-Forte” – 86 %. Індекс розчинності досліджуваних зразків продуктів коливається від 0,08 см3 до 0,17 см3 сирого осаду в контрольному зразку 2. Висновки. Таким чином, встановлені раціональні параметри розчинення продуктів для ентерального харчування: температура – 15…60 ºС для відновлення підготовленою питною водою у співвідношенні «продукт–вода» 1:4.
Опис: Мотузка, Ю. М. Розчинність продуктів для ентерального харчування / Ю. М. Мотузка, О. В. Романенко, С. В. Казаченко // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 203-209.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15831
Розташовується у зібраннях:№4 (10)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
361.pdfстаття1,07 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.