Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/18491
Назва: Фінанси об’єднаних територіальних громад: концептуальні засади теорії і практики
Інші назви: Финансы объединенных территориальных общин: концептуальные принципы теории и практики
Finances of the united territorial communities: conceptual principles of theory and practice
Автори: Щур, Р. І.
Ключові слова: фінанси об’єднаних територіальних громад
фінансовий потенціал
фінансова поведінка
місцевий бюджет
доходи об’єднаної територіальної громади
видатки об’єднаної територіальної громади
управління фінансами
фінансовий контроль
финансы объединенных территориальных общин
финансовый потенциал
финансовое поведение
местный бюджет
доходы объединенной территориальной общины
расходы объединенной территориальной общины
управление финансами
финансовый контроль
finance of the united territorial communities
financial potential
financial conduct
local budget
profits of the united territorial communities
charges of the united territorial communities
financial management
financial control
Дата публікації: 2019
Видавництво: Чернігів
Короткий огляд (реферат): У дисертації теоретично обґрунтовано та запропоновано нове вирішення наукової проблеми, що полягає у поглибленні та обґрунтуванні теоретико-методологічних та науково-методичних засад фінансів об’єднаних територіальних громад та розробка рекомендацій щодо модернізації управління ними. Сформульовано теоретичні основи дослідження фінансів об’єднаних територіальних громад з узагальненням наукових підходів щодо змістовного наповнення та функціональності таких дефініцій як ,,місцеве самоврядування”, ,,фінансовий потенціал територіальної громади”, ,,доходи об’єднаної територіальної громади”, ,,витрати об’єднаної територіальної громади” тощо. Дослідження змістовного наповнення та ретроспективний аналіз розвитку місцевого самоврядування в Україні дозволили визначити її характерні ознаки як інституційного суб’єкта фінансових відносин, зокрема: фінансова відокремленість; фінансова персоніфікація; фінансова правосуб’єктність, що включає в себе фінансову правоздатність і дієздатність. Запропоновано методичний підхід формування доходів та здійснення видатків об’єднаних територіальних громад в Україні на основі застосування програмно-цільового методу, який передбачає реалізацію етапів планування видатків ОТГ, що базуються на встановленні цілей і завдань формування видатків за програмною класифікацією, показниках оцінки ефективності цільових програм ОТГ та запровадженні середньострокового бюджетного планування як на державному, так і на місцевому рівні. Запровадження середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні дає можливість органам місцевого самоврядування узгоджувати свої стратегічні плани діяльності з наявними ресурсами в рамках підготовки проєкту бюджету на відповідний рік і прогнозу місцевого бюджету на наступні два роки. Така система бюджетного планування дозволяє вибудовувати ефективну бюджетну політику на більш тривалий термін, з врахуванням соціально-економічних інтересів відповідних територіальних громад. Розроблено науковий базис модернізації управління фінансами та фінансового контролю в процесі діяльності об’єднаних територіальних громад в Україні. Даний стратегічний конструкт включає: розробку власної фінансової стратегії для кожної об’єднаної територіальної громади у відповідно до її потреб і фінансових можливостей; закріплення на державному рівні норм і стандартів процедури прийняття фінансових рішень об’єднаними територіальними громадами; активізацію участі об’єднаних територіальних громад в адмініструванні місцевих податків і зборів та проведення власної політики запозичень; імплементацію європейського досвіду щодо модернізації управління фінансами та здійснення фінансового контролю за діяльністю об’єднаних територіальних громад.
Опис: Щур, Р. І. Фінанси об’єднаних територіальних громад: концептуальні засади теорії і практики : дис. ... д-ра екон. наук : 08.00.08 / Р. І. Щур. - Чернігів, 2019. - 522 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/18491
Розташовується у зібраннях:08.00.08 – гроші, фінанси і кредит

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дисертація Щур сайт.pdfдисертація77,71 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.