Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/24404
Назва: Ресурсоощадні полімерні деталі приводів машин. Здобутки і перспективи
Автори: Пилипенко, О. І.
Ключові слова: ресурсоощадні технології
деталі машин із полімерних композитів
техніко-економічна ефективність
resource-saving technologies
machine parts made of polymer composites
technical and economic efficiency
Дата публікації: 2020
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Технічні науки та технології;№ 3(21)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Основним джерелом зростання національного доходу повинно стати ресурсо- ощадження, тобто обсяг продукції повинен вироблятись без приросту матеріальних ресурсів. А це означає, що майже 80 % приросту продукції повинно бути забезпечено за рахунок економії ресурсів. З цією метою необхідно збільшити застосування прогресивних ресурсоощадних технологій, які вимагають менших витрат праці, енергії та сировини. Постановка проблеми. Застосування нових безвідходних і маловідходних екологічно чистих технологій. Аналіз останніх досліджень і публікацій. З аналізу літературних джерел можна зробити висновок, що вищим класом технологічного процесу є малоопераційність, маловідходність, ресурсоощадливість, коли інструмент або се- редовище одразу діють на всю поверхню або на весь об’єм деталі; тривалість дії інструменту або середовища на деталь у декілька десятків разів скорочується і в стільки ж разів підвищується продуктивність обладнання. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Представити основні деталі приводів машин, виготов- лені за сучасними технологіями з полімерних композитів, їх застосування та перспективи розвитку. Мета статті. Розглянути приклади деталей приводів машин, виготовлених із полімерних композитів за сучас- ними й перспективними технологіями. Виклад основного матеріалу. Представлені полімерні та металополімерні зірочки, ланцюги й зубчасті колеса приводів машин, зокрема інтегрованих конструкцій, особливості їх виробництва та застосування. Показана техніко- економічна ефективність застосування деталей машин і механічних передач із полімерних композитів. Розглянуті перспективи і недоліки тривимірного друку деталей машин із полімерних композитів. Висновки відповідно до статті. Дедалі більш численні приклади практичного застосування деталей машин, виготовлених за сучасними технологіями з полімерних композитів, свідчать про те, що при правильному виборі та визначенні розмірів деталей полімерні композити часто перевершують метали. А зниження споживання металів веде до скорочення видобування рудних копалин і металургійного виробництва, що, у свою чергу, сприяє вирішенню багатьох економічних, енергетичних та екологічних проблем. Застосування полімерних деталей приводів машин дає можливість отримувати переваги конструктивного, технічного, технологічного та економічного характеру.
Опис: Пилипенко, О. І. Ресурсоощадні полімерні деталі приводів машин. Здобутки і перспективи / О. І. Пилипенко // Технічні науки та технології. – 2020. – № 3. – С. 37-59.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/24404
Розташовується у зібраннях:Пилипенко О. І.: наукові статті
Технічні науки та технології. – 2020. – №3 (21)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
37-59.pdfСтаття3,61 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.