Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/26322
Назва: Сучасні інформаційні технології на ринку фінансових послуг України
Інші назви: Modern information technologies іn the market of financial services of Ukraine
Автори: Холявко, Н. І.
Попело, О. В.
Дубина, М. В.
Тарасенко, А. В.
Ключові слова: financial service
financial institution
financial services market
information technologies
API
blockchain
Big Data Analytics
Artificial Intelligence
Internet of Things
фінансова послуга
фінансова установа
ринок фінансових послуг
інформаційні технології
аналітика «великих» даних
«штучний» інтелект
Інтернет речей
Дата публікації: 2022
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Проблеми і перспективи економіки та управління;№ 1 (29)
Короткий огляд (реферат): Основними тенденціями розвитку ринку фінансових послуг України є глобалізація, зростаюча конкуренція, консолідація капіталу, диверсифікація послуг, диджиталізація, впровадження інноваційних продуктів і технологій. Повномасштабне збройне вторгнення країни-агресора на територію України трансформувало діяльність вітчизняних фінансових установ, поставивши їх перед абсолютно нетиповими для них викликами, що потребували оперативного реагування. За ініціативи Національного банку України фінансові установи держави запровадили кредитні канікули для клієнтів, однак цей захід має короткостроковий характер. Банки країни звітують про зростання кредитних ризиків та про значні збитки. Від регулятора очікується комплекс заходів із підтримки українських фінансових установ, докапіталізації банків та встановлення пільгового перехідного періоду для відновлення їхньої конкурентоспроможності на ринку. Своєю чергою, фінансові установи докладають максимум зусиль для адаптації до роботи в умовах воєнного стану. У даній статті обґрунтовано потенціал нових інформаційних технологій у розвитку сучасного ринку фінансових послуг. Авторами зосереджено увагу на описі ролі технологій блокчейну, аналітики «великих» даних, «хмарних» технологій, «штучного» інтелекту, Інтернету речей у діяльності фінансових установ. Доведено, що використання інформаційних технологій дозволяє прискорити та спростити процес надання фінансових послуг, оптимізувати структуру витрат фінансових установ, удосконалити їхній менеджмент, а також забезпечити підвищення рівня довіри домогосподарств до фінансових установ. Наголошено на доцільність формування довгострокових партнерських відносин між фінансовими установами та фінтех-компаніями. Серед перспектив подальших досліджень авторами виокремлено необхідність розробки ефективних механізмів та інструментів захисту інформаційних систем і даних фінансових установ від зламів, витоків та кібератак.
Опис: Холявко, Н. Сучасні інформаційні технології на ринку фінансових послуг України / Н. Холявко, О. Попело, М. Дубина, А. Тарасенко // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2022. - № 1 (29). - С. 77-87.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/26322
Розташовується у зібраннях:Тарасенко А. В.: наукові статті
Дубина Максим Вікторович
Попело О. В.: наукові статті
Холявко Наталія Іванівна
Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2022. – №1 (29)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
77-87.pdfстаття430,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.