Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28751
Назва: Загальна екологія : конспект лекцій для ЗВО спеціальності 101 "Екологія" : у 2-х ч. Ч. I
Автори: Буяльська, Н. П.
Дата публікації: 2023
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Короткий огляд (реферат): Загальна екологія є основою сучасної екології. Наукові та прикладні дані, які отримують у її рамках, є необхідними для інших екологічних напрямків (агроекологія, геоекологія, радіоекологія, промислова екологія та інші). У зв’язку з цим вивчення загальної екології є важливим етапом підготовки фахівців-екологів. Незважаючи на те, що багато законів і закономірностей функціонування живих організмів та їх угруповань вже відомі до теперішнього часу, величезна кількість існуючих видів і складні екологічні зв’язки між ними визначають отримані раніше екологічні знання як явно недостатні для здійснення ефективної природоохоронної діяльності. Ця обставина повинна враховуватися екологами у їхній професійній діяльності. Тому фахівець у галузі екології повинен не тільки використовувати відомі наукові дані, а й бути здатним проводити самостійні екологічні дослідження на їх основі. Лекційні заняття із загальної екології дозволяють створити міцну теоретичну основу для подальшого застосування екологічних знань у практичній сфері. Лекційний матеріал, який передбачений навчальною дисципліною «Загальна екологія», складений за класичною схемою, яка дозволяє ознайомитися з основними біологічними макросистемами та їх функціонуванням, а також рядом прикладних аспектів загальної екології. Крім того, детально розглядаються сучасні напрямки екології та визначається об’єкт та предмет загальної екології. Перша частина конспекту лекцій включає наступні теми: «Екологія в системі природничих наук», «Екологічні фактори та їх класифікація», «Екологія популяцій», «Біоценоз як співтовариство живих організмів». Після кожної лекції передбачено перелік контрольних питань, що дозволяє здобувачам самостійно оцінити рівень оволодіння вивченим матеріалом. Лекції ґрунтуються на сучасних наукових даних та включають численні приклади, які є обов’язковим елементом вивчення загальної екології.
Опис: Загальна екологія : конспект лекцій для ЗВО спеціальності 101 "Екологія" : у 2-х ч. Ч. I / уклад. Н. П. Буяльська. – Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2023. – 68 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28751
Розташовується у зібраннях:Буяльська Н. П.: навчально-методичні видання
Природничі науки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5010 Конспект лекцiй_заг. екологiя_Ч.1.pdfконспект лекцій619,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.