Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28935
Назва: Вплив стрес-менеджменту на працездатність людини й управління персоналом в умовах війни
Інші назви: Implementing stress-management on the practice of people and hr management in the mind of viyni
Автори: Мекшун, Л. М.
Ключові слова: stress management
human productivity
personnel management
stress factors
antistress come in
стрес-менеджмент
працездатність людини
управління персоналом
стрес-фактори
антистресові заходи
Дата публікації: 2023
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Проблеми і перспективи економіки та управління;№ 2 (34)
Короткий огляд (реферат): Головною метою статті є аналіз впливу стресів на працездатність працівників та управління персоналом в умовах воєнного стану, а також пошук методів керування ними (стрес-менеджмент) задля мінімізації негативних наслідків стресових ситуацій або їх ліквідацію. Актуальність теми дослідження обумовлена тим, що працездатність людини впливає на продуктивність її праці і вимагає коригування методів управління персоналом під дією стресфакторів, викликаних війною. З’ясовано, що з урахуванням нинішньої ситуації для компаній важливо при плануванні персоналу розробити заходи для утримання та збереження провідних спеціалістів, провести їх ротацію та навчання і надати можливість швидкого просування по кар’єрним сходинкам; при організуванні персоналу – створити безпечні умови праці та укриття, гнучкий графік роботи, можливість віддаленої роботи; при мотивуванні працівників – забезпечити їх участь у волонтерських проектах для підтримки армії та постраждалих, посилити методи морального мотивування, організувати психологічну підтримку; на етапі контролювання – запровадити анти-стресові заходи, провести психологічні тренінги та роз’яснювальну роботу для створення позитивного психоемоційного стану співробітників. Визначено, що міжнародний стандарт ISO 45003:2021 «Управління охороною здоров’я та безпекою праці. Психологічне здоров’я та безпека праці на роботі. Настанови з керування психосоціальними ризиками» містить вказівки щодо планування, впровадження, оцінки системи управління охороною здоров’я та безпекою праці в трудовому колективі, які доцільно використати в умовах війни. Стрес-менеджмент може здійснюватися на рівні держави, компанії чи окремої особи. Щоб зменшити вплив стресу на людину в даному дослідженні пропонується на рівні держави запровадити адресний безумовний базовий дохід; на рівні підприємства або компанії доцільно організувати волонтерські об’єднання, проводити спільні психологічні тренінги, формувати між співробітниками відносини взаємної підтримки і довіри; на рівні особистості для досягнення психологічної рівноваги доцільно підвищувати самооцінку і саморегуляцію людини, покращувати її комунікативні зв’язки із оточуючими.
Опис: Мекшун, Л. Вплив стрес-менеджменту на працездатність людини й управління персоналом в умовах війни / Л. Мекшун // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2023. - № 2 (34). - С. 77-87.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28935
Розташовується у зібраннях:Мекшун Людмила Миколаївна
Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2023. – №2 (34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
77-87.pdfстаття687,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.