Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29905
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorПаляниця, Л.-
dc.contributor.authorБерезовська, Н.-
dc.date.accessioned2024-03-28T08:51:42Z-
dc.date.available2024-03-28T08:51:42Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/29905-
dc.descriptionПаляниця, Л. Вплив сортів спельти на технологічні показники спиртової бражки / Л. Паляниця, Н. Березовська // Технічні науки та технології. - 2023. - № 4 (34). - С. 163-173.uk_UA
dc.description.abstractУ роботі визначено технологічні показники спиртової бражки, одержаної біоконверсією спельти озимої (Triticum spelta L.) сортів «Зоря України» та «Європа» з використанням комплексів ферментних препаратів різної дії та сухих спиртових дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Показано, що у бражці, одержаній зі спельти сорту «Європа», нагромаджується на 11 % більше етанолу, зменшується на третину вміст спирторозчинних вуглеводів, декстринів і нерозчиненого крохмалю. У бражці, отриманій зі спельти сорту «Зоря України», спостерігається інтенсивніше піноутворення та збільшення концентрації дріжджів на 17 %. Запропоновано використовувати спельту сорту «Європа» як сировину у технології етанолу. Отримані результати спрямовані на розширення сировинної бази за ра-хунок сортів спельти з високою крохмалистістю.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЧернігів : НУ "Чернігівська політехніка"uk_UA
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології;№ 4 (34)-
dc.subjectспельтаuk_UA
dc.subjectспиртова бражкаuk_UA
dc.subjectферментні препаратиuk_UA
dc.subjectсуслоuk_UA
dc.subjectдріжджіuk_UA
dc.subjectетанолuk_UA
dc.subjectspeltuk_UA
dc.subjectalcohol mashuk_UA
dc.subjectenzyme preparationsuk_UA
dc.subjectwortuk_UA
dc.subjectyeastuk_UA
dc.subjectethanoluk_UA
dc.titleВплив сортів спельти на технологічні показники спиртової бражкиuk_UA
dc.title.alternativeThe influence of spelt varieties on alcohol mash technological indicatorsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractalt1Winter spelt (Triticum spelta) has good potential for organic farming and complex processing to obtain functional prod-ucts and ethanol. Unlike common wheat, spelt is undemanding to growing conditions, as it grows on infertile soils and is stress-resistant to cold and moisture. Due to its dietary properties and good taste, it is of great demand among food consumers. The analysis of the latest research and publications showed that the issues of a comprehensive study of spelt regarding its origin, selection, cultivation in organic farming conditions, nutritional properties of products based on it and possibilities of use in other industries require detailed study. The problem of using domestic varieties of spelt in ethanol biotechnology remains unsolved since the starch content is lower than in other grain crops and does not provide the standard yield of the target product. The work aims to study the effect of two types of spelt on the technological parameters of alcohol mash under the low-temperature hydroenzymatic processing of raw grain material. We proposed to carry out low-temperature hydrofermentative processing of the grinding of two types of spelt «Zoria Ukrainy» and «Yevropa», with the participation of complexes of enzyme preparations of amylolytic, glucoamylase, cellulolytic and proteolytic action. The effectiveness of their action is determined by the rheological indicators of spelt wort and the tech-nological indicators of alcohol mash. The research results showed that the indicators of alcoholic mash obtained from spelt of the «Yevropa» variety are better than from the «Zoria Ukrainy» variety since 11 % more ethanol is accumulated, the content of alcohol-soluble carbohydrates, dextrins, and undissolved starch decreases by 35-40 %, and yeast biomass decreases by 17 %.uk_UA
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2023. – №4 (34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
163-173.pdfстаття521,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.