Короткий опис(реферат):
Розробка харчових жирів з підвищеною біологічною цінністю - це сучасна інновація у сфері харчової промисловості, а використання з цією метою нетрадиційної рослинної сировини – перспективний інноваційний напрям розвитку харчових жирів. Традиційною сировиною для виробництва харчових жирів є саломас та жир-сирець. З метою збагачення харчових жирів необхідними нутрієнтами необхідно розробляти та впроваджувати у масове виробництво рецептури рослиннижирових сумішей з додаванням біологічно активних речовин, що у свою чергу сприятиме удосконаленню асортименту та підвищенню попиту споживачів на вітчизняні рослинно-жирові суміші. Під час виконання випускної кваліфікаційної роботи використані такі методи як: евристичні (органолептичні) та вимірювальні (фізиико-хімічні) методи аналізу. За результатами роботи встановлено, що додавання куркуми та імбиру не впливає на органолептичні та фізико хімічні показники, але уповільнює розвиток МАФАМ, надає продукту привабливого вигляду та визначено, що куркума підвищує терміни зберігання масла вершкового за показником пероксидного числа. Додавання до рослинно-жирових суміші пектину та какао масла не дало значних відхилень від норм стандарту.
Суть розробки, основні результати:
Ольшевська, С. С. Розробка харчових жирів з підвищеною біологічною цінністю : дипломна робота : 181 – Харчові технології / С. С. Ольшанська ; керівник роботи В. М. Челябієва ; НУ "Чернігівська політехніка", кафедра харчових технологій. – Чернігів, 2020. – 85 с.