Abstract:
Кукурудза – одна з основних культур сучасного світового землеробства, що зумовлено її широким використанням і високою врожайністю. Виробництво зерна кукурудзи є важливою складовою всього зернового господарства України. Сучасне народногосподарське значення цієї культури, зокрема, забезпечення надійного зернофуражного балансу не має альтернативи. Кукурудза значною мірою визначає не тільки економічний стан тваринництва, а й зернової галузі в цілому.
За біологічним потенціалом і кормовими якостями вона переважає інші зернові культури. Кукурудза – культура інтенсивного типу, добре реагує на умови вирощування на всіх етапах органогенезу.
В Україну культура потрапила через Крим, а походить із Центральної і Північної Америки. Вона є однією з найбільш поширених культур у світовому рослинництві.
В Україні кукурудза — одна з найбільш урожайних зернових культур.
За середньою врожайністю зерна (35,4 ц/га в 1986 - 1990 рр.) вона поступається лише рису (47,4 ц/га) та озимій пшениці (40,2 ц/га). Основні посіви кукурудзи на зерно в нашій країні розміщені в Степу й Лісостепу, на силос і зелений корм — в усіх зонах.
На даний час на виробництво кукурудзи припадає вже понад 50% від загального обсягу виробництва зерна в нашій країні, причому ця цифра зростала поступово протягом останніх 20 років. Не будуть відмовлятися від вирощування культури аграрії й надалі, проте складнощі все ж виникають.
Кукурудза в Україні є однією з найбільш вирощуваних та найбільш рентабельних культур, оскільки вона дає високі врожаї, затребувана на міжнародних ринках, а ґрунтово – кліматичні умови нашої країни чи не найкраще підходять для її вирощування.
Description:
Куролєс, А. В. Особливості інтегрованого захисту кукурудзи на зерно в умовах ПСП «Степанич» Новгород – Сіверського району : випускна кваліфікаційна робота : 201 "Агрономія" / А. В. Куролєс ; керівник роботи М. М. Селінний ; НУ "Чернігівська політехніка", кафедра аграрних технологій та лісового господарства. – Чернігів, 2021. – 58 с.